A spiritualitás értelme, hogy harmóniát és békét hozzon, ám a sok különböző filozófia, hiedelem, elképzelés és nézet gyakran zavart, sőt, konfliktust okoz.

Már önmagában a spirituális szabadság keresésének során sikerrel és kudarccal találkozunk, ám ezek a fogalmak csak arra jók, hogy ne tudjunk elszakadni önmagunk folyamatos elemezgetésétől: Fejlődöm? Elrontottam valamit? Eleget meditálok? Az igazság csak azért komplikált, mert a megszokott mintáink szerint gondolkodunk róla. Ha teszünk egy lépést hátrafelé, az igazság egyszerűvé válik. Nincs sok ösvény a szabadság felé, csak egyetlen egy. A végén, függetlenül attól, hogy milyen egyedi gondolatmintákból építjük fel az elménket, a szabadság mégis azt jelenti, hogy képesek vagyunk meghaladni ezeket a személyes sablonokat. De hogyan emelkedhetünk a személyes én fölé, hogy ráébredjünk spirituális szabadságunkra?

Amire szükségünk lesz ezen az utazáson, azok apró lépések, amelyek annyira egyetemesek, hogy bármely vallás csarnokaiban egyformán visszhangzanak, és segítik az intellektuális befogadást is. Következik az Önmegvalósítás világtérképe.

1. Vedd észre, hogy itt vagy!
Először észre kell venned, hogy itt vagy. A legmélyéről éled meg ezt a világot. Tapasztalod a fizikai testedet, a gondolataidat, az érzelmeidet. Tudatodnál vagy, és tapasztalod, mit jelent embernek lenni.

2. Vedd észre, hogy valami nincs rendben!
Figyeld meg, mi zajlik benned! Ha meg akarod érteni, miért tetted mindazt, amit valaha tettél, ha tudni akarod, mi folyik odabenn, csak tanulmányozd az elmédet és az érzelmeidet, gyűjts tapasztalatot a belső állapotodról! Ha képes vagy objektív képet alkotni, látni fogod, hogy sosem vagy teljes nyugalomban. Érezni fogod, hogy valami nem stimmel.

3. Vedd észre, hogy mindig arra törekszel, hogy minden OK legyen!
Bármikor, amikor belsődbe tekintesz, azt fogod tapasztalni, hogy valami nem hagy nyugodni! Észre fogod venni, hogy ez arra sarkall, ösztönöz, kényszerít, hogy csinálj vele valamit. Mindez azért történik, hogy minden OK legyen.

4. Vedd észre, hogy az elméd vállalkozott rá, hogy kiderítse, hogyan kell lennie a dolgoknak ahhoz, hogy rendben találd őket!
Ha megfigyeled, látni fogod, hogy az elméd mindig megmondja, hogy mit hogyan csinálj, vagy ne csinálj. Azt is, hogy másoknak mit kellene, vagy nem kellene tenniük, vagy, hogy hogyan kellene lennie a dolgoknak, vagy éppen hogyan nem. Midez az elme kísérlete, hogy létrehozzon egy konceptuális modellt arra, amitől jól érezheted magadat, és hogy a külvilág is megfeleljen ennek.

5. Vedd észre, hogy miközben kitalálod, hogy milyennek kellene lennie a téged körülvevő világnak, ettől még nem fogod feltétlenül jól érezni magadat!

Komolyan meg kell vizsgálni annak folyamatát, ahogy rendezni próbálod a dolgokat önmagadban. Egész életedben ezt csináltad, csak éppen különböző időpontokban különböző dolgokat választottál. Miközben rövid távon időnként sikerült javítani dolgokon, pontosan tudod, hogy az állandó lelki béke elérésének még a közelébe sem jutottál. Figyeld meg alaposan, hogyan reagálsz azokra a dolgokra, amelyeket az elméd akar. Látni fogod, hogy ha az elméd megkapja azt, amit akar, örömet érzel, ha pedig nem, az zavar. Mint ahogyan zavar az is, amikor az elméd olyat kap, amit nagyon nem akart, és megkönnyebbülsz, amikor ezt mégis sikerül elkerülni. De sosem fogod igazán jól érezni magadat, miközben ezt a játékot játszod, hiszen a világ soha nem fog alkalmazkodni ahhoz a konceptuális modellhez, amelyet te építettél. Végül rá fogsz döbbenni, hogy azon szenvedni, hogy rendben legyél, egyszerűen nem működik. Egyszer csak más út után nézel, mint, hogy minden OK legyen odabenn.

6. Tanulj meg nem részt venni az elme azért vívott elkeseredett harcában, hogy rendben legyenek a dolgok!
Ennek a lépésnek a lényege az, hogy viselkedj kívülálló tanúként, aki észreveszi a belső kéztetést arra, hogy rendben legyenek a dolgok. Fontos, hogy helyezd magad kényelembe, és ne vegyél részt a belső energiákban. Meg fogod tanulni, hogyan relaxálj inkább közöttük. Észre fogod venni, hogy létezik egy működő beidegződés, amely azonnal megkezdi a zavarelhárítást, amint azt érzed, hogy valami nem tökéletes. Meg kell tanulnod nem tudomást venni minderről. Amikor igazán megérted, hogy semmi értelme “kimenni” azért, hogy megpróbálj rendet tenni belül, akkor végre ott maradsz belül, és hagyod, hogy a zavar áthaladjon. Nem egy ördöngősség. Ha képes vagy rá, minden zavar magától tűnik el.

7. Éld úgy az életedet, mint bárki más, de közben semmit se tegyél csak abból a célból, hogy minden OK legyen! Ha nem azon izgatod magad egyfolytában, hogy minden OK legyen, békével, tisztelettel és szeretettel fogadhatod magadban mindazt, amit a sors eléd vet. Ha eléred ezt a pontot, már nem csak önmagadért élsz majd. Interakcióba lépsz az élettel, de nem csak azért, hogy minden klappoljon.

8. Ahogy őszintén elengeded a belső energiáidat, egyszer csak egy mélyebb energiát fogsz érezni magad mögött. Eddig a pontig minden, amit magadban kerestél, ott volt előtted. De most, hogy már nem fulladsz bele a személyes energiáidba, rájössz, hogy belső univerzumod sokkal szélesebb. Elkezded érezni, ahogy a Szellem beáramlik. Ez felemel, és elhozza az igazi szeretetet és a boldogságot.

9. A belső tapasztalásod annyira gyönyörű, hogy magába az energiába fogsz beleszeretni, és mély, személyes kapcsolatot építesz ki vele.
Teljesen világossá válik számodra, hogy alku köttetett a személyes energiáid és az általad érzett Szellem között. Minél jobban belefulladsz a személyes energiáidba, annál kevésbé érzed a Szellemet. Minél kevésbé foglalkozol a személyes energiáiddal, annál több Szellemet érzel. Mostanra közvetlen kapcsolatot építettél ki a spirituális energiával, és folyamatosan vágysz rá, hogy megtapasztald.

10.  Elkezded érezni, ahogy az energia magához húz, és az utad már egyet jelent azzal, hogy hagyod, hogy egyesülj vele.
Már nincs szükség akaratra. Az utad nem más, mint, hogy hagyod, hogy a magasabb rendű energia magával ragadjon. El kell engedned magad annyira, hogy legyőzhesd a félelmedet, hogy elveszíted a kapcsolatodat a személyes éneddel. Egy kicsit meg kell halnod, hogy újjászülethess.

11. Ha sikerült az energia közvetlen közelébe kerülnöd, ráébredsz, hogy a személyes életed már nélküled is folytatódik, így szabadon elmélyülhetsz a Szellemben. Ez a legnagyobb csoda: megadtad magad, az egész életedet a Szellem kíséri, mégis az emberek, a helyek, a dolgok továbbra is kapcsolatban vannak veled. A különbség annyi, hogy ezek a kapcsolatok már nem veszik el az energiádat. Természetesen alakulnak, maguktól, meghagyva téged békében és a Szellemtől átjárva.

12. Most, hogy már valóban minden OK, és sem önmagadban, sem rajtad kívül senki nem tud megzavarni, meg kell mindezzel békélned. Mivel most már tényleg teljesen rendben vagy, semmire sincs szükséged. A dolgok egyszerűen azok, amik. Ezen a ponton önmagadat már Énként ismered. A világ, az elme és a szív nem zavarnak többé. Túlhaladtál mindegyiken. Mi több, ahelyett, hogy azt éreznéd, belefulladsz a Szellembe, te magad válsz a Szellemmé. Nincsenek többé korlátok sem térben, sem időben. Mindig is léteztél, és örökké fogsz létezni. Nincs formád, alakod, nemed vagy tested. Egyszerűen csak te vagy, voltál és mindig is leszel a Végtelen Szellem.

Forrás: elixironline.hu