A rendszeresen szedett fájdalomcsillapító csökkentheti a daganatos megbetegedés kialakulásának kockázatát az idősebbek esetében, azonban nem mindegy, melyik hatóanyaggal felvértezett tablettát fogyasztjuk: hatás csak az acetilszalicil-savat tartalmazóktól várható – állapította meg egy nemrégiben nyilvánosságra hozott brit tanulmány.

Kisebb valószínűséggel szenvednek rákos megbetegedésben mindazok, akik rendszeresen fogyasztanak acetilszalicil-savat (ASS) tartalmazó fájdalomcsillapítót. A hatóanyag az Aspirinben található meg, ám aki a tabletta ezen pozitív mellékhatására épít, már negyvenéves korában el kell kezdenie fogyasztását, s legalább tíz évig nem is hagyhatja abba.

A megállapítást a Nagy-Britanniai Rákkutató Alapítvány munkatársai – élükön Jack Cuzick professzorral – tették, miután olyan korábbi tanulmányok eredményeit elemezték ki, amelyekben összesen 50 ezer ember vett részt. Minden tudományos módszer és kecsegtető eredménye ellenére Cuzick szerint még korai lenne mindenkinek hozzáfogni az ASS hatóanyagú tabletták rendszeres szedéséhez, vagy bármiféle kijelentést tenni a jótékony hatást biztosító dózisról.


A betegség kialakulásának megelőzését szolgáló rendszeres fogyasztás kezdésére – Cuzick és kollégái szerint – azért is a 40. életév körüli időpont ajánlott, mivel sok esetben már ebben az életkorban is megmutatkoznak a daganatos megbetegedés előjelei. A brit tudósok által felfedezett hatás hátterében az áll, hogy az ASS hatóanyaga blokkolja az úgynevezett COX-enzim tevékenységét, amely a tumor növekedéséért felelős. A szigetországi orvosok ugyanakkor a rendszeres fogyasztás negatív – nem ritkán veszélyes – mellékhatásaira is felhívják a figyelmet: a gyomor- és bélrendszerben gyakori lehetnek a vérzések, s a gyomorfekély kialakulása sem számít a váratlan jelenségek közé!