A legújabb kutatások szerint az műanyag evőeszközökben, étkészletekben és ételhordókban található melamin növelheti a vesekövek kialakulási esélyét.

"A melamin nevű szerves vegyületet rendkívül sokfelé használják a tisztítószer-iparban és a különböző háztartási termékek gyártásakor" - nyilatkozta Dr. Kenneth Spaeth, a North Shore Egyetemi Kórház Foglalkoztatási és Környezetvédelmi Orvosi Központjának igazgatója. "A fogyasztók így szinte állandóan ki vannak téve a melamin hatásainak, mivel az evőeszközökről, tányérokról, és poharakról könnyen bejuthat a szervezetükbe."

A magasabb hőmérsékletű és savas élelmiszerek segítik a melamin kioldódását, főként a rosszabb minőségű és régebbi konyhai eszközök esetében. 

A mostani, tajvani kutatásban 12 egészséges férfi és nő vett részt, akik forró levest fogyasztottak egy-egy melaminnal készült, illetve kerámiatányérból. A leves elfogyasztása után minden résztvevőtől vizeletmintát vettek. Három héttel később megismételték a kísérletet, de a tányérok felcserélésével. Természetesen ebben az esetben is végeztek vizeletvizsgálatot. A leves elfogyasztása után 12 órával levett vizeletminták melamin-szintje 8,35 mikrogramm volt a melaminos tányérok, és 1,3 mikrogramm a kerámiatányérok esetében. 

"A melaminnal készült konyhai eszközökből magas hőmérséklet hatására nagy mennyiségű potenciálisan káros anyag szabadulhat fel: persze a melamin mennyisége márkánként változó, tehát ebben az esetben nem lehet általánosítani" - mondta Chia-Fang Wu, a tajvani Kaohsiung Orvosi Egyetem kutatója.

Bár egyelőre nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, milyen hatással van az egészségünkre a melamin, az előzetes vizsgálatok szerint a vegyület növelheti a vesekövek kialakulási esélyét gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. "Állatok esetében a melamin-toxicitás vesekövesedést, vesekárosodást, sőt, daganatos megbetegedéseket is okozhat" - vélekedett Dr. Spaeth. "Bár pontos humán adatok nem állnak a rendelkezésünkre, azzal biztosan nem ártunk magunknak, ha melamin-mentes konyhai eszközök használatával csökkentjük a melamin-bevitelt. Ez ugyanúgy vonatkozik más, potenciálisan káros műanyag-vegyületekre, mint a ftalátok és a biszfenol-A. Lehetőség szerint ne tároljunk és ne melegítsünk élelmiszert a problémás műanyag dobozokban."

A kutatás részletes leírása a JAMA Internal Medicine című tudományos szaklap januári online kiadásában olvasható.

Forrás: news.kertvarazsmagazin.hu