Nem mindegy, hogy mit eszel, ha reggel veselkedsz neki a
napi távodnak.
Lehet, hogy általában éhgyomorral vágsz neki a reggeli
kötelező köröknek, mégis jobb, ha egy kis harapnivalóval indulsz neki a
kitűzött távnak, kiváltképp, ha hosszabb távolságról vagy éppen egy versenyről
van szó – ilyen esetekben a megfelelő „üzemanyag” létfontosságú kérdés.
Végtelennek látszik az edzés előtt fogyasztható ételek sora, ellenben van
néhány olyan ennivaló, amely nagymértékben megnehezítheti a könnyed lépteket a
futás során. Ha edzés közben végig energikus és gyors szeretnél maradni, akkor
feltétlenül kerüld a következő ételeket, mielőtt nekilódulnál. Ám ha valamelyik
csipegetése iránt mégis ellenállhatatlan vágyat érzel, akkor futás előtt adj elegendő
időt a testednek az étel megemésztésére.
Magas protein tartalmú shake-ek és energiaszeletek
A fehérje természetesen nagyon fontos energiaforrás, de
ezeket a magas proteintartalmú shake-eket és energiaszeleteket gyakorta nehéz
megemészteni, emellett az is ellenük szól, hogy nem tartalmaznak elegendő
mennyiségű szénhidrátot, amivel stabilizálni lehetne a futáshoz szükséges
energiaszintet. Ha hosszabb távot szeretnél lefutni, akkor fogyassz 25-40 gramm
szénhidrátot és 10 gramm fehérjét.
Diófélék, gyümölcsök, és zöldségek
Noha ezek mindegyike tápanyagban bővelkedő rágcsálnivaló, a
rostban gazdag étkek a futást nehézkessé tehetik, hiszen szinte lehetetlen,
hogy a mozgás során a test meg tudja emészteni ezeket az ételeket. Mi lesz a
végeredmény? Görcsök a gyomor tájékán, amelyek teljesen hazavághatják a futás
amúgy önfeledt élményét.
Tejtermékek
A hosszabb távú kocogásoknál a tejtermékek megint csak nem
bizonyulnak optimális döntésnek. A két deci tej a reggeli kávédban, vagy csak
egy falatka sajt a zabkása mellé nem valószínű, hogy még több energiával tölt
fel, ellenben jól „összekuszálja” a gyomrod működését. Mindezek tetejébe
igazából a tejtermékek ki is szipolyozzák belőled az energiát, mert lelassítják
a testben a szénhidrátok felszívódását.
Zsíros ételek
Való igaz, ínycsiklandozó lehet reggeli gyanánt egy
megtermett csokis fánk vagy egy zsíros, fasírtos szendvics, pedig súlyos
„pusztításokat” végezhetnek a szervezetedben főleg akkor, ha közvetlenül
reggeli után szeretnéd letudni az edzést. A magas zsírtartalmú ételek puffadást
eredményeznek, hatásukra lomhának fogod érezni magad, az meg ugye nem túl jó,
amikor csak úgy szelnéd a kilométereket. Mindennek az az oka, hogy a test a
zsírt nem tudja olyan könnyen energiává alakítani, mint mondjuk a szénhidrátot
vagy a fehérjét.
sak kardió edzésekhez használhatod, hanem a
popsi és belsőcombok formálásához is. Feküdj a hátadra a pad előtt, a talpadat
pedig támaszd fel rá. Emeld fel magasra a csipődet, és a gyakorlat alatt
igyekezz végig ott tartani. A lábaid először legyenek szorosan egymás mellett a
steppadon, és ebben a pozícióban nyisd szét a térdeidet jó szélesre, majd zárd
össze őket újra. Végezz huszonöt ismétlést, majd kis pihenő után jöhet a
következő sorozat, de most széles terpeszben támaszd meg a talpaidat. Ezúttal
befelé kell hajlítanod a térdeidet, amíg össze nem érnek, majd vissza a
kiinduló helyzetbe, miközben a fenekedet is feszítsd meg! Ebből is csinálj
huszonötöt.
5. Kitörés steppadon
A padot még ne pakold el, ehhez a remek gyakorlathoz is
szükség van rá. Helyezkedj kitörés pozícióba, az elöl lévő lábaddal a
steppadon. Súlyzóval a kezedben hajlítsd be a térded derékszögig, miközben a
felsőtested egyenesen tartod. Most is figyelj arra, hogy a térded ne menjen a
bokád elé. Lábanként csinálj két sorozatot 15-15 ismétléssel! Haladók
kiróbálhatják az oldalsó kitörés steppados változatát is.
a lapos, izmos hasat.
Feküdj a padlón a hátadra, a karjaid legyenek az oldalad
mellett, a tenyereid a padlón. Ha szeretnéd védeni a derekadat, a medencéd alá
is teheted a kezeidet. Emeld fel mindkét lábadat egyenesen a mennyezet felé
90°-ban. Lassan engedd le a bal lábadat, tartsd egyenesen. A talajtól 2-3
centire pedig emeld vissza a magasba.
Ismételd 20 alkalommal, majd csináld meg a gyakorlatot a
jobb lábaddal is.
1. Egy turmixgépbe dobáld bele a tojást, a tejet, a lisztet
és a sót, keverd addig, míg sima nem lesz. Öntsd a masszát egy közepes tálba,
fedd le és hagyd pihenni 45-60 percig szobahőmérsékleten. Közben melegítsd elő
a sütőt 180 fokra.
2. Hevíts 2 evőkanál vajat egy serpenyőben és közepes lángon
főzd fel, amíg habos lesz. Öntsd bele a tojásos-lisztes keveréket, majd helyezd
a sütőbe és süsd addig, amíg megdagad, körülbelül 14-16 percig.
3. Vedd ki a sütőből, és hintsd meg fahéjjal. Kend meg a
gyümölccsel és a maradék egy evőkanál vajjal a palacsinta tetejét. Spatula
segítségével hajtsd félbe a palacsintát (vagy tekerd fel), majd csúsztasd rá
egy tálra. Szeleteld 4 darabra.
Forrás: wellnesscafe.hu
0 Megjegyzések