Nem mindegy, hogy mit eszel, ha reggel veselkedsz neki a napi távodnak.

Lehet, hogy általában éhgyomorral vágsz neki a reggeli kötelező köröknek, mégis jobb, ha egy kis harapnivalóval indulsz neki a kitűzött távnak, kiváltképp, ha hosszabb távolságról vagy éppen egy versenyről van szó – ilyen esetekben a megfelelő „üzemanyag” létfontosságú kérdés. Végtelennek látszik az edzés előtt fogyasztható ételek sora, ellenben van néhány olyan ennivaló, amely nagymértékben megnehezítheti a könnyed lépteket a futás során. Ha edzés közben végig energikus és gyors szeretnél maradni, akkor feltétlenül kerüld a következő ételeket, mielőtt nekilódulnál. Ám ha valamelyik csipegetése iránt mégis ellenállhatatlan vágyat érzel, akkor futás előtt adj elegendő időt a testednek az étel megemésztésére.

Magas protein tartalmú shake-ek és energiaszeletek

A fehérje természetesen nagyon fontos energiaforrás, de ezeket a magas proteintartalmú shake-eket és energiaszeleteket gyakorta nehéz megemészteni, emellett az is ellenük szól, hogy nem tartalmaznak elegendő mennyiségű szénhidrátot, amivel stabilizálni lehetne a futáshoz szükséges energiaszintet. Ha hosszabb távot szeretnél lefutni, akkor fogyassz 25-40 gramm szénhidrátot és 10 gramm fehérjét.

Diófélék, gyümölcsök, és zöldségek

Noha ezek mindegyike tápanyagban bővelkedő rágcsálnivaló, a rostban gazdag étkek a futást nehézkessé tehetik, hiszen szinte lehetetlen, hogy a mozgás során a test meg tudja emészteni ezeket az ételeket. Mi lesz a végeredmény? Görcsök a gyomor tájékán, amelyek teljesen hazavághatják a futás amúgy önfeledt élményét.

Tejtermékek

A hosszabb távú kocogásoknál a tejtermékek megint csak nem bizonyulnak optimális döntésnek. A két deci tej a reggeli kávédban, vagy csak egy falatka sajt a zabkása mellé nem valószínű, hogy még több energiával tölt fel, ellenben jól „összekuszálja” a gyomrod működését. Mindezek tetejébe igazából a tejtermékek ki is szipolyozzák belőled az energiát, mert lelassítják a testben a szénhidrátok felszívódását.

Zsíros ételek

Való igaz, ínycsiklandozó lehet reggeli gyanánt egy megtermett csokis fánk vagy egy zsíros, fasírtos szendvics, pedig súlyos „pusztításokat” végezhetnek a szervezetedben főleg akkor, ha közvetlenül reggeli után szeretnéd letudni az edzést. A magas zsírtartalmú ételek puffadást eredményeznek, hatásukra lomhának fogod érezni magad, az meg ugye nem túl jó, amikor csak úgy szelnéd a kilométereket. Mindennek az az oka, hogy a test a zsírt nem tudja olyan könnyen energiává alakítani, mint mondjuk a szénhidrátot vagy a fehérjét.
sak kardió edzésekhez használhatod, hanem a popsi és belsőcombok formálásához is. Feküdj a hátadra a pad előtt, a talpadat pedig támaszd fel rá. Emeld fel magasra a csipődet, és a gyakorlat alatt igyekezz végig ott tartani. A lábaid először legyenek szorosan egymás mellett a steppadon, és ebben a pozícióban nyisd szét a térdeidet jó szélesre, majd zárd össze őket újra. Végezz huszonöt ismétlést, majd kis pihenő után jöhet a következő sorozat, de most széles terpeszben támaszd meg a talpaidat. Ezúttal befelé kell hajlítanod a térdeidet, amíg össze nem érnek, majd vissza a kiinduló helyzetbe, miközben a fenekedet is feszítsd meg! Ebből is csinálj huszonötöt.


5. Kitörés steppadon

A padot még ne pakold el, ehhez a remek gyakorlathoz is szükség van rá. Helyezkedj kitörés pozícióba, az elöl lévő lábaddal a steppadon. Súlyzóval a kezedben hajlítsd be a térded derékszögig, miközben a felsőtested egyenesen tartod. Most is figyelj arra, hogy a térded ne menjen a bokád elé. Lábanként csinálj két sorozatot 15-15 ismétléssel! Haladók kiróbálhatják az oldalsó kitörés steppados változatát is.
a lapos, izmos hasat.


Feküdj a padlón a hátadra, a karjaid legyenek az oldalad mellett, a tenyereid a padlón. Ha szeretnéd védeni a derekadat, a medencéd alá is teheted a kezeidet. Emeld fel mindkét lábadat egyenesen a mennyezet felé 90°-ban. Lassan engedd le a bal lábadat, tartsd egyenesen. A talajtól 2-3 centire pedig emeld vissza a magasba.

Ismételd 20 alkalommal, majd csináld meg a gyakorlatot a jobb lábaddal is.


1. Egy turmixgépbe dobáld bele a tojást, a tejet, a lisztet és a sót, keverd addig, míg sima nem lesz. Öntsd a masszát egy közepes tálba, fedd le és hagyd pihenni 45-60 percig szobahőmérsékleten. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

2. Hevíts 2 evőkanál vajat egy serpenyőben és közepes lángon főzd fel, amíg habos lesz. Öntsd bele a tojásos-lisztes keveréket, majd helyezd a sütőbe és süsd addig, amíg megdagad, körülbelül 14-16 percig.

3. Vedd ki a sütőből, és hintsd meg fahéjjal. Kend meg a gyümölccsel és a maradék egy evőkanál vajjal a palacsinta tetejét. Spatula segítségével hajtsd félbe a palacsintát (vagy tekerd fel), majd csúsztasd rá egy tálra. Szeleteld 4 darabra.

Forrás: wellnesscafe.hu