A tavaszi-nyári szezon nagy slágere lesz a kocka minta, de
mi tudunk valami még jobbat, ami sosem megy ki a divatból: a kockás has. Persze
ne a testépítők alaposan kidolgozott hasizmát képzeld magad elé, hiszen az egy
kis túlzás lenne. A legszebb, ha lapos és tónusos a hasad, és az izmaid csak
akkor rajzolódnak ki, ha megfeszíted őket – így egyszerre lehetsz erős és
nőies. Ha hetente legalább ötször elvégzed a következő gyakorlatokat, hamarosan
te is büszkén mutogathatod majd hasadat.
1. Préselj!
Igazi gyilkos ez a gyakorlat, de annál hasznosabb. A
hagyományos hasprés keményebb változata. Feküdj a földre, kezeidet rakd a
tarkód alá, a lábaidat pedig emeld fel derékszögben. Egyszerre emeld fel a
felsőtested (lehetőleg a lapockád is emelkedjen el a talajtól), és közelítsd a
mellkasod felé a lábad, majd engedd vissza, de ne tedd le se a lábad, se a
fejed teljesen a talajra. Ez a gyakorlat a teljes hasizmot alaposan
megdolgoztatja. Csinálj belőle kétszer 20 ismétlést!
2. Támaszd!
A hasizmodat nemcsak hanyatt fekve lehet erősíteni. Ez a
gyakorlat kifejezetten jól jön, ha épp fáj a hátad vagy a derekad. Helyezkedj
fekvőtámasz pozícióba, de a tenyered helyett támaszkodj meg az alkarodon.
Tartsd egyenesen a törzsed és lábaid, miközben kifújod a levegőt. Maradj ebben
a helyzetben legalább 10-20 másodpercig. Ez a gyakorlat egyszerűnek tűnik, de
sokkal megterhelőbb, mint gondolnád. Ismételd legalább tízszer!
Haladóknak: Tartsd fél percig ezt a pozíciót, és közben
érintsd felváltva térdeidet a talajhoz. Arra figyelj, hogy csípőd és derekad ne
mozogjon!
3. Lábakat fel!
Az alsó hasizmokat a legnehezebb megdolgoztatni, de ezzel a
tuti gyakorlattal ez is sikerülhet. Feküdj hanyatt, kezeidet tedd a feneked
alá, ezzel kitámasztod magad. Egyszerre húzd fel mindkét lábad a mellkasodhoz,
majd nyújtsd ki őket a talaj felé. Figyelj arra, hogy a kezeiddel ne lendítsd
magad, és visszafelé se dobáld a lábad, csak hasizomból dolgozz!
Nehezített változat: kinyújtott lábaid emeld fel
derékszögig, majd engedd vissza pár centivel a talaj fölé. Végezz mindkét
gyakorlatból kétszer 15 ismétlést!
4. Labdázz!
Egyszerre dolgoztatod meg a has és a belső comb izmait, ha
lábaid közé egy közepes méretű fitneszlabdát fogsz. Feküdj hanyatt kezeiddel a
feneked alatt ugyanúgy, mint az előző gyakorlatnál. Nyújtott lábaidat kell
derékszögig emelgetni úgy, hogy vádlijaid között a labdát szorítod. Próbálj meg
legalább 10-et csinálni ebből a gyakorlatból!
5. Húzz bele!
Még egy tuti gyakorlat az alsó hasizmok edzésére. Végezheted
step padon vagy akár a kád szélén is. A lényeg, hogy feneked a talajnál
magasabb ponton legyen, kezeiddel pedig hátul támaszkodj hajlított könyökkel.
Lábaid legyenek nyújtva, kicsit lejjebb, mint a kád vagy a pad széle. A
gyakorlat lényege: húzd fel a lábad a mellkasod irányába, miközben felsőtested
is megemeled, majd engedd vissza az eredeti pozícióba. Ismételd húszszor!
Haladók talajon is végezhetik, kezekkel a tarkón, de így még jobban figyelni
kell az egyensúlyra.
törés steppadon
A padot még ne pakold el, ehhez a remek gyakorlathoz is
szükség van rá. Helyezkedj kitörés pozícióba, az elöl lévő lábaddal a
steppadon. Súlyzóval a kezedben hajlítsd be a térded derékszögig, miközben a
felsőtested egyenesen tartod. Most is figyelj arra, hogy a térded ne menjen a
bokád elé. Lábanként csinálj két sorozatot 15-15 ismétléssel! Haladók
kiróbálhatják az oldalsó kitörés steppados változatát is.
a lapos, izmos hasat.
Feküdj a padlón a hátadra, a karjaid legyenek az oldalad
mellett, a tenyereid a padlón. Ha szeretnéd védeni a derekadat, a medencéd alá
is teheted a kezeidet. Emeld fel mindkét lábadat egyenesen a mennyezet felé
90°-ban. Lassan engedd le a bal lábadat, tartsd egyenesen. A talajtól 2-3
centire pedig emeld vissza a magasba.
Ismételd 20 alkalommal, majd csináld meg a gyakorlatot a
jobb lábaddal is.
1. Egy turmixgépbe dobáld bele a tojást, a tejet, a lisztet
és a sót, keverd addig, míg sima nem lesz. Öntsd a masszát egy közepes tálba,
fedd le és hagyd pihenni 45-60 percig szobahőmérsékleten. Közben melegítsd elő
a sütőt 180 fokra.
2. Hevíts 2 evőkanál vajat egy serpenyőben és közepes lángon
főzd fel, amíg habos lesz. Öntsd bele a tojásos-lisztes keveréket, majd helyezd
a sütőbe és süsd addig, amíg megdagad, körülbelül 14-16 percig.
3. Vedd ki a sütőből, és hintsd meg fahéjjal. Kend meg a
gyümölccsel és a maradék egy evőkanál vajjal a palacsinta tetejét. Spatula
segítségével hajtsd félbe a palacsintát (vagy tekerd fel), majd csúsztasd rá
egy tálra. Szeleteld 4 darabra.
Forrás: .wellnesscafe.hu
0 Megjegyzések