Elmondjuk, milyen jelszavak használata jelent veszélyt az adataid, információid biztonságára.

Bár a legtöbb internetes oldal már a regisztrációkor figyelmeztet rá, hogy erős, számok, kis- és nagybetűk kombinációjából álló jelszót adj meg, még ez sem jelent teljes garanciát a biztonságra.

Ha azonban mégis gyenge a kód, azzal sokkal nagyobb veszélynek teszed ki magadat és az adataidat, mint ha erős, megbízható kombinációt adnál meg. Megmutatjuk, melyek minden idők leggyakoribb és egyben legkönnyebben feltörhető jelszavai.

A jelszó

Még ma is sokan használják biztonsági kódként magát a jelszó szót, illetve különböző variációit. Például az ékezet nélküli forma igen népszerű, de az is, amikor egy egyes vagy más szám kerül a végére. Az angol password alakot is sűrűn állítják be biztonsági kódnak, akár szintén számmal ellátva.

Az is előfordul, hogy a kezdőbetű nagy, esetleg a szóban váltakoznak a kis-és nagybetűk. Ez már a bonyolultabb forma, de még mindig nem elég erős ahhoz, hogy biztonságérzetet adhasson.

Keresztnév, vezetéknév

Sokan úgy vélik, az ideális jelszó a saját kereszt- vagy vezetéknevük, mert annyira egyszerű, hogy arra úgysem gondolna senki. Erre azonban nem szabad alapozni, mert a fenti gondolat már igen sokakban felötlött, így bizony a név is az elsők között van a legveszélyesebb jelszavak listáján. Itt is előfordul, hogy egy számmal toldják meg, de ettől még nem lesz biztonságosabb.

Forrás: femina.hu