A stroke elleni küzdelem hónapja

Ma Magyarországon a szív-érrendszeri eredetű betegségek jelentik a legnagyobb veszélyt a lakosságra, melyek közül az egyik legsúlyosabb az agy vérkeringési zavara, a stroke.

„A mellben lévő 7 cm-es tumor 1 cm-re csökkent.”
A stroke vezető szerepet tölt be a felnőttkori rokkantságot okozó betegségek között, és nem csak hazánkban, de világszerte is az egyik leggyakoribb haláloki tényező. Magyarországon, éves szinten több mint 40-50 ezer szélütés (akut stroke) fordul elő, ezért különösen fontos a tünetek ismerete.

Az ischaemiás stroke megnövekedett kockázatának oka, hogy a szabálytalan szívverés következtében a szívben vérrög alakulhat ki, és ez a véráramban tovább sodródva elzárja az agyi ereket. Az elzáródás miatt megszűnik az agy egyes részeinek vérellátása, az agysejtek nem jutnak hozzá a túlélésükhöz nélkülözhetetlen oxigénhez.

Hazánkban évente mintegy 20 ezer ember hal meg stroke következtében, a túlélő betegek többsége pedig tartós ápolásra szorul. A beteg maradandó egészségkárosodásán túl az elszenvedett stroke a család és a nemzetgazdaság számára is jelentős terhet jelent. A szélütésen átesett betegek éves kezelési és ápolási költsége elérheti a 40 milliárd forintot.

Mik a stroke tünetei?

Az agyban jól körülhatárolt helyeken találhatók meg szervezetünk, testünk működtetésének különböző (pl. a mozgás, a légzés, a beszéd) központjai. Stroke esetén az elzáródott érhez tartozó agyi terület nem kapja meg a működéséhez elengedhetetlenül szükséges mennyiségű vért és vele együtt az elegendő oxigént, ezért alakulnak ki a gyakran súlyos, visszafordíthatatlan tünetek. 

A stroke tünetei a következők lehetnek:
az arc, a kar vagy a láb - általában egy oldalon hirtelen fellépő - zsibbadása, gyengesége, érzéketlensége vagy bénulása
a száj hirtelen "félrehúzódása", elferdülése
hirtelen kialakuló beszédértési nehézség, érthetetlenné váló beszéd, hangképzési zavar
hirtelen kialakuló, egy vagy kétoldali látászavar, féloldali vakság
hirtelen fellépő szédülés, egyensúlyzavar, járásbizonytalanság, eszméletvesztés
minden előzmény nélkül jelentkező erős fejfájás
zavartság, memóriazavar, az érzékelés, illetve a térbeli tájékozódás zavara
Versenyfutás az idővel

A stroke súlyos szövődményei miatt kiemelten fontos, hogy a tüneteit mihamarabb felismerjük, és azonnal cselekedjünk. Tüneteire jellemző, hogy hirtelen alakulnak ki, lehetnek múló jellegűek vagy tartósan fennmaradóak, valamint előfordulhatnak külön-külön és együttesen is. Gyors javulást mutathatnak, elmúlhatnak, majd visszatérhetnek, és végleges bénulássá súlyosbodhatnak. Már egyetlen tünet megléte is figyelmeztethet a stroke kialakulására! A szélütés gyanúja esetén, akár a fent említettek közül már egyetlen tünet észlelésekor is azonnal mentőt kell hívni. A tünetek kezdetétől számított 4,5 órán belül kezdett vérrögoldó kezeléssel a stroke kimenetele nagyban enyhíthető.

Forrás: hazipatika.com