A migrén kezelése az elmúlt évtizedek során sokat javult. Ha már régen járt orvosnál, itt az ideje, hogy ismét felkeresse, még akkor is, ha a korábbi kezelés nem is járt sikerrel!

A migrén rohamokban jelentkező, súlyos, tipikus formájában (de nem mindig) féloldali fejfájás. Olyan erőteljes tünetekkel járhat, hogy az érintett csak arra tud gondolni, hogy egy csendes, sötét helyen lefeküdjön és kivárja a roham végét. A nők 17, a férfiak 6 százaléka szenved migréntől.

Bizonyos esetekben, a fejfájást figyelmeztető előjelek vezetik be (aura), amelyek valamely érzékszervhez kapcsolhatók (pl. fényfelvillanások, sötét foltok, a kar vagy a láb zsibbadása). A migrént gyakran egyéb tünetek is kísérik, pl. émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. A migrénes fájdalom rendkívül kínzó lehet, órákig, esetleg néhány napig tartó munkaképtelenséget okozva.

Bár a migrénnek még mindig nincs oki terápiája, gyógyszeresen hatékonyan csökkenthető a migrénes fejfájások intenzitása, és gyakorisága. A megfelelő gyógyszerek és néhány életmódbeli változtatás, nagymértékben javíthatja az Ön életminőségét.

A tipikus migrénes roham

Az aura
Villódzó fények, szikrák vagy villámlásszerű fényjelenségek.
Lassan növő sötét foltokat észlelhet.
Az egyik karja vagy lába zsibbadhat, tűszúrásszerű érzése lehet,
Ritkán gyengeséget, hangképzési és beszédértési zavart tapasztalhat.
A mérsékelten súlyostól az elviselhetetlennek tűnőig terjedő fájdalom, amely korlátozódhat a fej egyik oldalára, de érintheti mindkét oldalt is.
Lüktető, pulzáló jellegű fejfájás.
Mozgásra fokozódó fájdalom, amely gátolja a napi munka végzését.
Hányinger hányással vagy a nélkül.
Fény- és hangérzékenység.
Kezeletlen esetben, a migrén tipikusan 4-72 órán keresztül tart, a fejfájásos rosszullétek gyakorisága betegről betegre változik. Lehet, hogy Önnek havonta többször alakul ki migrénje, de lehet, hogy csak évente egyszer.

Nem minden migrén egyforma. A migrénben szenvedő betegek legtöbbjénél, a fejfájást nem előzi meg aura, ilyenkor közönséges migrénről beszélünk.

A klasszikus migrént aura vezeti be, amelyet a fejfájás kb. 15-30 perccel, egyes esetekben akár több órával később követ. Az aura a fejfájás kialakulása után is fennmaradhat, sőt jelentkezhet a fejfájás után is, illetve az aura akár a migrénes roham nélkül, önállóan is jelentkezhet.

Vezessen fejfájás naplót!
Töltse le és nyomtassa ki egyéni fejfájás naplóját! A napló segítségével könnyedén tudja vezetni, hogy mikor milyen fejfájás kínozta, ami nagy segítség lehet ha kivizsgálásra is magával viszi ezt a dokumentumot! (A naplót a Magyar Fejfájás Társaság készítette)
Függetlenül az aurától, órákkal, napokkal a migrénes roham előtt, bizonyos jelenségek utalhatnak a közelgő migrénre.

Feldobottsádot, rendkívüli energiát érezhet a beteg, vagy éppen aluszékony, ingerlékeny, rossz hangulatú, illetve szomjas és cukros ételeket kíván.

A migrén minden esetben, neurologus által felállított diagnózis alapján mondható ki, csupán öndiagnózis alapján nem.

Rendkívül alapos kivizsgálásra van szükség, mert a tünetek hátterében gyakran az agyi ér fejlődési rendellenessége (ún. aneurizma) áll.

Hajlamos Ön a migrénes fejfájásra?

A migrén okai
Bár sok mindent nem értenek a fejfájással kapcsolatban, egyes kutatók szerint a migrén hátterében a trigeminusz ideg, az arc fő fájdalomérző idegének működészavara áll. Egyes kutatók szerint a trigeminusz ideg működését befolyásoló szerotonin-szint csökkenése az idegből ún. neuropeptideket szabadít fel, amelyek kitágítják az agyburkokban található ereket és ezzel fejfájást idéznek elő.
Sok esetben, a migrénes beteg családjában másnak is volt már migrénje. Ha mindkét szülője migrénes, jó eséllyel Önnél is ki fog alakulni a betegség. Ha csak az egyik szülőnek volt migrénje, akkor is fokozott Önnél a migrén kialakulásának kockázata.

Viszonylag magas a migrén kialakulásának kockázata, ha Ön fiatal nő. Nőknél háromszor gyakrabban alakul ki migrén, mint férfiaknál. Gyermekkorban azonos arányban alakul ki migrén fiúknál és lányoknál, azonban a serdülőkor után az arány eltolódik a lányok irányába.

Ha Ön nő és migrénje van, akkor megfigyelheti, hogy a migrénes fejfájás röviddel a menstruáció előtt, illetve alatt alakul ki.

A migrénes fejfájások változhatnak terhesség és menopauza során is. Számos nő arról számol be, hogy terhessége késői szakaszában migrénes panaszai javulnak, míg másoknál az első trimeszternél kialakuló romlás a jellemző.

Ha terhesség vagy a menstruáció befolyásolja a migrént, akkor nagy valószínűséggel a fogamzásgátlók, és a hormonpótlók is provokálhatnak Önnél fejfájást.

Forrás: webbeteg.hu