A fogyókúra ellenére sem csökkenő kilók mögött sok esetben
vízvisszatartás áll. Ha úgy véled, súlytöbbletedért nem csupán a zsírpárnák
felelnek, hanem a felgyűlt felesleges folyadék is oka lehet, ideje alaposabban
utánajárnod a dolognak.
A problémát nem a folyadékfogyasztás csökkentésével kell
orvosolnod, ismerd meg inkább a vizesedés legfőbb okait.
Túlzott sófogyasztás
Szervezeted egészséges működéséhez nélkülözhetetlen az
ásványi sók megfelelő mennyisége és aránya. A kálium, a nátrium, a kalcium és a
magnézium fontos szabályozói az anyagcsere-folyamatoknak - nem mindegy azonban,
hogy milyen forrásból jutsz hozzájuk.
A nyers zöldségekből és gyümölcsökből származó szerves sók
könnyen felszívódnak, és megfelelő arányban jutnak el a sejtekhez. Ezzel
szemben az ételkészítéshez leggyakrabban használt konyhasó szervetlen formában
tartalmazza az ásványi anyagokat, melyek ahelyett, hogy táplálnák a sejteket,
lerakódnak a szövetekben.
Nem mellékesen pedig jelentős mennyiségű folyadékot kötnek
meg: egy gramm konyhasó 120 gramm vizet tart vissza a szervezetedben.
Ízesíts zöldfűszerekkel!
Nem csoda hát, hogy a mérsékelt kalóriatartalmú diéta sem
vezet sikerhez, ha az étrendednek magas a sótartalma. Könnyen és látványosan
megszabadulhatsz a felesleges folyadéktól, ha konyhasó helyett zöldfűszerekkel
ízesíted a fogásokat. Kezdetben érdemes fokoznod a hatást természetes
vizelethajtó tulajdonságú táplálékokkal.
Fogyassz bőségesen nyers, lédús zöldségeket, valamint magas
káliumtartalmú burgonyát, barna rizst.
Tartósítószerek a háttérben
A természetes, minél kevésbé feldolgozott táplálékokból
sejtjeid könnyen hozzájutnak a működésükhöz szükséges tápanyagokhoz. A hosszabb
eltarthatóság, a vonzóbb megjelenés és a nagyobb térfogat érdekében azonban
számtalan élelmiszer mesterséges adalékanyagok sokaságát rejti magában. Ezen
anyagok jó részét szervezeted idegen betolakodónak érzékeli, hiszen a
természetben soha nem találkoztál volna velük. Ezért a méregtelenítésért és a
kiválasztásért felelős szervek minél előbb szeretnék megsemmisíteni vagy
eltávolítani őket.
Ennek legegyszerűbb módja a testfolyadék mennyiségének
megnövelése, így csökkentve a méregterhelés veszélyét. Ily módon az
elfogyasztott folyadékmennyiség nagy része nem távozik, hanem megreked a
tartósítószerekkel károsított szövetekben.
Válassz természetes alapanyagokat!
Amint elhagyod étrendedből az adalékanyagokkal zsúfolt
élelmiszereket, megkönnyebbül a szervezeted, és többé nem lesz szüksége a
folyadék megkötésére. Vásárláskor érdemes áttanulmányoznod a csomagoláson
feltüntetett összetevők arányát, de a legjobb, ha ételeid nagy részét magad
készíted, természetes alapanyagokból. Felvágottak helyett válaszd a zsírszegény
húsokat, az előre gyártott gyümölcsjoghurt helyett készíts natúr, friss
gyümölcsöket tartalmazó változatot, és kerüld a gyorséttermeket.
Nefrózis-szindróma
A kiegyensúlyozott folyadékháztartásért, a vizelet
kiválasztásáért a vesék felelnek. Ha ezt a páros szervet károsodás éri, a
tünetek között első helyen szerepel a megváltozott folyadékegyensúly. A
nefrózis-szindróma nevű betegség olyan veseműködési zavart okoz, melynek során
nagy mennyiségű fehérje távozik a vizelettel. A vérben ilyenkor jelentősen
csökken a fehérjék száma, és nem érvényesül utóbbiak azon tulajdonsága, hogy az
érpályában megtartsák a folyadékot. Így az a szövetek közé áramlik, ödémákat képezve
a lábszáron, a szemek és a has körül.
Rejtett góc a szervezetben
A betegség oka gyakran egy rejtett góc a szervezetben, amely
kialakulhat elhúzódó mandulagyulladás vagy kezeletlen fogászati probléma
következtében is. Ha az ödémák mellett szokatlan fáradékonyságot és csökkent
vizeletmennyiséget tapasztalsz, mindenképpen fordulj orvoshoz.
Forrás: femina.hu
0 Megjegyzések