Ha egy kapcsolatban mindkét fél szeretne nagy ívű karriert befutni, a viszonyból könnyen viszály lehet. Még akkor is, ha nem ugyanannál a cégnél, vagy ugyanazon a szakterületen dolgoznak mindketten.

„A versengésből adódó konfliktus a legtöbb esetben csak tudat alatt jelentkezik” – kommentálja a jelenséget Thomas Zimmermann pszichológus, aki ezzel kapcsolatos nézeteit a „Jó neked” című könyvében részletezi. Sok párkapcsolatban megfigyelhető, hogy hirtelen rossz kedvű lesz az egyik fél, aki este partnerét aznapi sikereiről hallja áradozni. Nem is tudatosul benne, hogy párja üzleti sikereinek nem tud szívből örülni.

„A konkurens gondolkodás és a rivalizálás azáltal jön létre, hogy másokhoz hasonlítjuk magunkat” – folytatja a szakember, és hangsúlyozza: – „ez a jelenség teljesen természetes dolog, amely nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy saját identitásunkat megtaláljuk. A hozzá kapcsolódó vágyak, vagy érzések kialakulása – mint az irigység is – több tényezőtől függ. ’Bárcsak engem is elismerne ennyire a főnököm, mint a pertneremet’, vagy ’Sokkal keményebben dolgozom, mint ő, mégis sokkal kevesebbet keresek’ – merül fel sok esetben.

Aki úgy érzi, hogy hátrányos megkülönböztetés éri, vagy partnere szakmai sikereit magára nézve inkább aggasztónak találja, annak először is saját erősségeivel és gyengeségeivel kell tisztában lennie. Ha az első sértődöttséget félre tudja tenni, kiderülhet, hogy a sikertelenségnek megvan az oka: például végzettsége nem teszi alkalmassá a ranglétrán való feljebb lépésre. Ez esetben tanulással, tréningekkel viszonylag egyszerűen lehet segíteni.

Az is előfordulhat, hogy a kevésbé sikeresség érzését az idézi elő, hogy nem képességeinek megfelelő munkát választott. „Minél elégedettebb saját előmenetelével és adott státuszával a munkavállaló, annál inkább tud örülni partnere sikereinek is” – magyarázza a pszichológus.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne csak a munka területén tapasztaltakkal foglalkozzunk – tanácsolja. Az is lehet, hogy a szakmai előmenetel tulajdonképpen nem is érdekes számunkra annyira, hanem az élet más területén kívánunk aktívabbak lenni és szabadidőnket, energiáinkat másra akarjuk fordítani: a családra, hobbyra, amelyeket mindezidáig a munka miatt elhanyagolunk.

Társadalmunkban a munka és karrier különös értékeket képviselnek – mondják a szakemberek. Egy sikeres nő férje gyakran számára sértő dolgokat is hallhat. Sok nő ezért – hogy párját megóvja – nem szívesen beszél otthon munkahelyi örömeiről. Az őszinte beszéd hiánya viszont a párkapcsolat rovására mehet, ezért a legfontosabb, hogy a partnerek meg tudják vitatni munkahelyi gondjukat és sikereiket is.

A felkínált magasabb pozíciót is érdemes kettesben, nyílt lapokkal kivesézni, hogy annak minden előnye és a párkapcsolat számára jelentett hátránya is kiderülhessen. Ha pár egyik tagja adott esetben (másod)diplomát szeretne, előfordulhat, hogy kevesebb ideje marad a háztartásra, partnerére, vagy a gyerekekre. Minderről – hogy miért milyen árat fizetünk - a döntés meghozatala előtt érdemes elgondolkodni.


„Hosszú távra kiható döntéseket javasolt akár írásban is rögzíteni” – vallja a pszichológus – „mivel az elhatározás után fél évvel sok esetben egyik partner sem emlékszik a megállapodásra. De ami a legfontosabb: a kapcsolatnak nyitottnak kell lennie a folytonos változásokra is. A dolgozó, kisgyermeket pároknak hetente végig kell beszélniük a feladatok megosztását, hogy például az egyes napokon ki megy a gyerek(ek)ért az oviba és kire marad a bevásárlás. A feladatok igazságos elosztása ugyanis a kapcsolat kiegyensúlyozottságához is nagyban hozzájárul.