A kaktuszok az Újvilág, tehát az amerikai kontinens növényei a legnagyobb fajszámban a nagy közép-amerikai országban, Mexikóban élnek. A hétvégén, az idei tavaszi Országos Kaktusz Kiállításon Mexikó kaktusz, pozsgás és bromélia flóráját szeretné a nagyközönség elé tárni és az azték, valamint a mai mexikói kultúra néhány érdekes elemeivel bemutatni a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete a Füvészlertben.

A növények az eddig megszokottól eltérően a kiállítási sátorban élőhelyet utánzó környezetben kerülnek bemutatásra, lesznek Mexikóban honos oszlop kaktuszok, óriás hordókaktuszok, a tequila alapanyagát adó agavék, miniatűr mexikói gömbkaktusz ritkaságok és a természetben fán lakó vagy oszlop kaktuszokon megtelepedő broméliafélékhez tartozó Tillandsia ritkaságok is. Mindezek hátteréül kinagyított Mexikóban készült tájképi és élőhelyi fotók mutatják be e szúrós növények mindennapi életkörülményeit a természetben!

A bemutatott gyűjtemények között szépségversenyt is rendeznek!

Vitrinekben pedig az azték és mexikói kultúra tárgyai, kaktuszos bélyegek, és a kaktuszokkal foglalkozó szakirodalmak hazai és külföldi kiadványai jelennek meg. Külön vitrinben mutatják be a kaktuszok magról és oltásról történő szaporítását a nagyközönségnek.

A kiállítás mellett a Füvészkert sétaútjainak vonalában 70m2-en a gyűjtők féltett kincseiből kaktusz, pozsgásnövény és Tillandsia vásárt is rendeznek, ahol a mindenki által ismert kaktuszoktól a legritkább növényekig csemegézhetnek a látogatók.

Az MKOE információs sátrában pedig megismerkedhet mindenki az egyesület munkájával, kiadványaival és beléphetnek tagjaik sorába.

A kiállításon részt vesz a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaságot Debrecenből, de bemutatják gyűjteményeiket az MKOE helyi csoportjai Budapestről, Győrből, Érdről, és Székesfehérvárról is!

2013. május 11-én, szombaton a látogatók számára is nyílt szakmai napot tartanak
11-14 és 16 órától a Kubai Melokaktuszokról, a Lobívia nemzetségről, és a Tillandsiákról!

Időpont: 2013. május 10-11-12
Helyszín: ELTE Füvészkert, 1083 Budapest Illés u. 25.

Belépőjegyek ára:
Felnőtt: 850 Ft
Kedvezményes diák/nyugdíjas: 400 Ft

Forrás: stop.hu