Közhely, de igaz, egy nő bármit megtenne azért, hogy ne
legyen gyermeke és azért is, hogy legyen. Szakértőnk, Schmidt Judit – a Versys
Clinics Humán Reprodukciós Intézet dietetikusának – segítségével bemutatjuk,
hogy az étkezés terén mi mindent tehet meg egy tudatos nő a gyermekáldásért…
Így kerek egész
Bár nem az étrend ez egyetlen tényező a sikeres
családalapításhoz, de sokat hozzátehet és sajnos, el is vehet. Mielőtt csak a
nőkre hárítanánk a felelősséget a helyes étrend összeállításában, fontos
megemlíteni, hogy az egészséges gyermek megszületésében a férfi életmódja,
ezáltal étrendje is szerepet játszik. Az emberi test mindig az egyensúlyra
törekszik és bizonyos határokon belül képes helyrehozni a kisebb-nagyobb
károkat, amiket a nem megfelelő életmóddal elkövetünk, de nem a végtelenségig.
Ha a családalapítás nyelvére fordítjuk le ezt a mondatot, úgy is hangozhatna,
hogy akkor lehet anya egy nőből, ha testileg (és lelkileg is) abban a tökéletes
vagy ahhoz igen közeli állapotban van, ami egy gyermek kihordásához és
megszüléséhez szükséges.
Az arany középút mindig jó irányadó
Sem az nem kedvez a termékenységnek, ha egy nő túl sovány,
sem az, ha túlsúlyos, elhízott, vagyis a kettő közötti, normál, egészséges
állapot elérése lenne a cél. A többnyire lelki okokra visszavezethető anorexia
is egyike a(z akár csak átmeneti) meddőséget okozó problémáknak, ez esetben a
testzsírszázalék annyira lecsökkenhet, hogy maga a menstruáció is elmarad,
vagyis peteérés (ovuláció) sem következik be, enélkül maga a fogantatás sem
jöhet szóba. Persze a másik véglet szintén gyakori probléma, vagyis amikor egy
túlsúlyos, elhízott nő vágyik az anyaságra, de a teste, képletesen a további
súlygyarapodástól is megőrizve őt, „megakadályozza” a fogamzást. Élettanilag
ennek persze nemcsak ez áll a hátterében, hanem számos endokrinológiai
probléma, krónikus betegség is felsorolható, amelyek esetében nehéz lenne már
megállapítani, hogy mi is okozza magát a terméketlenséget, a túlsúly vagy az
abból eredő betegség (esetleg a mostanában egyre gyakrabban diagnosztizált
PCOS), netán a kettő egyszerre. A jó hír az, hogy életmódváltással és
egészséges mértékű fogyással az esetek nagy részében a termékenység is
visszanyerhető. Sosem késő felvenni tehát a sportcipőt és áttérni az
egészséges, a nagy mennyiségű állati eredetű zsírokat, finomított cukrot
nélkülöző, természetes, friss, szezonális élelmiszerekben, ételekben gazdag
étrendre.
A változatosság gyönyörködtet
Az étkezés terén is. Mind az élelmiszerek, nyersanyagok
típusát, mind az elkészítési módját tekintve, de minden esetben a lehető legtermészetesebb
irány felé közelítve. Ne hagyjunk ki egyetlen főbb táplálékcsoportot sem ezek
közül: teljes kiőrlésű gabonafélék és –termékek, idényjellegű zöldségek,
gyümölcsök, tej és tejtermékek (hacsak nem küzdünk tejfehérje-allergiával vagy
tejcukor-érzékenységgel), tojás, sovány fehérhúsok (időnként a sovány vöröshús
is belefér, de ne az legyen a domináns), tengeri halak, sózatlan olajos magvak,
hidegen sajtolt növényi olajok. Megfigyelések szerint a túl aszketikus, vegán
jellegű étkezés inkább rontja a termékenység esélyét, ezért ha eddig mellőztük
az állati fehérjéket, pár hónappal a tervezett fogamzást megelőzően fokozatosan
kezdjük visszaépíteni ezeket is. Persze ne a párizsit, szalámit, hurkát, hanem
a jó minőségű húsokat, halakat, tojást, végül a tejet és tejtermékeket.
Nemcsak a mennyiség, a minőség is fontos
Ahhoz, hogy az étrendünkkel a legjobb egészségi állapotba
kerüljünk, és ezzel megalapozzuk egy új élet megfoganását, fontos, hogy minden,
amit megeszünk, -iszunk, a lehető legtermészetesebb, legfrissebb,
legkockázatmentesebb legyen. A kockázatokat ez esetben érthetjük úgyis, hogy
kerülünk minden olyan élelmiszert, ételt, aminél fennáll a veszélye a
romlásnak, penészedésnek vagy bármiféle szennyezésnek, fertőzésnek. Így
kerüljük a nyers tej, nyers tojás, a penésszel érő sajtok, a nyers hús és hal
fogyasztását, hogy megelőzzük az esetleges ételfertőzést, -mérgezést. Tartsuk
tisztán a konyhát, a hűtőszekrényt, akadályozzuk meg, hogy a nyers és a
félkész, kész ételek érintkezzenek egymással, akár a kezünk, az evőeszközök
vagy a konyharuha útján. Halak esetében – amelyek egyébiránt a többszörösen
telítetlen zsírsavak kiváló forrásai – kerüljük a nagyobb méretűre megnövő
fajtákat, ezáltal a tengerekből, óceánokból származó higanyt és egyéb nehézfémmaradványokat
tartalmazhatnak. A nehézfémszennyezés miatt érzett aggodalom és óvatosság miatt
„kieső” omega-3 zsírsavmennyiséget a kisebb méretű halfélék, a hidegen sajtolt
növényi olajok, az olajos magvak, szükség esetén jó minőségű étrend-kiegészítő
szedésével pótolhatjuk.
Összességében elmondható, hogy a termékenységet meghatározó
számos tényező mellett a táplálkozás szerepe sem elhanyagolható, mivel ez is
hozzájárulhat a sikeres fogamzáshoz és egy egészséges gyermek világra jöttéhez,
ezért sosem késő jobban szemügyre venni, mi kerül a tányérunkra.
Forrás: lifemagazin.hu
0 Megjegyzések