Nyáron az erős napsugárzás hatására ajkunk gyakran kicserepesedik és mivel ez a beszélgetés során is zavaró, sőt fájdalmas is lehet érdemes rendszeres ápolni ajkunkat.

Ajkunkat nem csak nyáron a napsugárzás miatt, hanem télen a hideg szél és eső miatt is érdemes ápolni, hiszen közvetlenül ki van téve az időjárásnak. Nyáron akár csak bőrünket, a szánkat is védeni kell az erős UV sugárzástól, hiszen itt bőrünk még vékonyabb és érzékenyebb, mint máshol. Elég egy kisebb napsugárzás is és máris kicserepesedik, sőt akár ki is repedhet bőrünk. Ez nem csak nem szép látvány, de nagyon fájdalmas is tud lenni.

Épp ezért vásároljunk drogériában olyan szőlőzsírt, amely napvédő tulajdonsággal is bír, és ezt használjuk akkor, ha kimegyünk a szabadba. Aki rendszeresen szed E és C vitamint máris sokat tett a szép ajkakért, mert ez a két vitamin késlelteti a ráncosodást. Ma már egyre több gyártó kínál olyan rúzsokat, amelyek napvédővel és különböző vitaminokkal van dúsítva, ha választásra kerül sor érdemes ezeket megvásárolni.

Talán furcsán hangzik, de ajkunkon is végezhetünk radírozást, fogjunk egy puha fogkefét, vizezzük be és nagyon gyedégen kezdjük el ajkunkat ledörzsölni. Ettől rendkívül puha lesz ajkunk, de ezt csak havonta egyszer vagy kétszer alkalmazzuk.

Ha ajkunk már kiszáradt és kirepedezett kenjük be krémmel vagy ajakbalzsammal, de egy kis méz is puhává varázsolja bőrünket. Ha már megtörtént a baj használhatunk körömvirág krémet, aloé vera gélt, vagy egyéb vitaminos ajakápoló krémet.