Az amerikai nemzeti toxikológiai program (US-National Toxicology Program) kutatói állatkísérletekben a máj és a pajzsmirigy rákos elfajulását észlelték az időskori elbutulás (demencia) öngyógyításában világszerte alkalmazott Ginkgo biloba kivonat alkalmazása esetén.

Ezért felhívják az USA vásárlói szövetségeit, hogy a gingko használatától tartózkodjanak. Mindezt annak ellenére teszik, hogy a gyártók hevesen tiltakoznak és kritizálják a kutatási eredményeket.

A Ginkgo bilobát nemcsak a demencia kezelésére használják a természetgyógyászok világszerte, hanem ajánlják perifériás érbetegségben és szédülés esetén is, valamint a szellemi teljesítőképesség javítására. Mivel a táplálékkiegészítőkre vonatkozó szabályokkal kerül forgalomba, hiányoznak a gyógyszerekre vonatkozó szigorú hatás-mellékhatás (toxikológiai, rákkeltő) vizsgálatok.

Ezek a költséges klinikofarmakológiai vizsgálatok, melyek a gyógyszerek esetén gyakran évtizedekig tartanak, kiszűrik a mérgező, rákkeltő molekulákat, melyekből így sohasem lesz gyógyszer. Az amerikai környezetvédelmi hatóság (NIEHS) ezt a hiányosságot akarta pótolni a fenn említett vizsgálatokkal.

Cynthia Rider és munkatársai az Észak Karolina-i Triangle Park kutatói egereken és patkányokon végzett kísérletekkel nem csak a máj és a pajzsmirigy különféle károsodását észlelték, hanem hasonlókat találtak az orrban és a gyomorban is. A jóindulatú, hipertrófiának és hiperpláziának mondott sejtszaporulatok megjelenése mellett a rágcsálóknál igen ritkán előforduló rosszindulatú, rákos elfajulások észlelése a májban és a pajzsmirigyben Cynthia Ridert arra a feltételezésre vezette, hogy nagy a valószínűsége, hogy ez a Ginkgo bilobával függhet össze.

A kísérlet az általában szokásos módon és ideig folyik, jelenleg a 105. héten tart. Az alkalmazott dózis magasabb volt azonban, mint amennyit terápiásan használnának. A patkányok a táplálékkal ugyanis testsúlykilogrammonként 100, 300, illetve 1000 milligrammot kaptak. Németországban a forgalomban levő készítmények esetén 500 milligramm körüli napi dózist javasolnak. Az eredményeket más oldalról is támadják, de mindenképpen további vizsgálatokra van szükség, annak ismeretében is, hogy a Ginkgo biloba egyes energiaitaloknak is része.

forrás: informed.hu