Évek óta közismert, hogy az UV-sugárzás veszélyezteti a szem egészségét.

Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa azokat a kockázati tényezőket vette számba, amelyek megléte esetén feltétlenül ajánlott a szem fényvédelme.Kik a veszélyeztetettek?Csecsemők, kisgyerekek

Már a babákat is érdemes hozzászoktatni a napszemüveghez, mivel az ő szemlencséjük még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére, és így később is természetes lesz számukra a viselet.Szemműtéten átesett páciensekBármilyen típusú szemműtét után kiemelten fontos a szem védelme, ezért a frissen műtött betegeknek minden időjárási körülmény közt ajánlott a valódi UV-szűrős napszemüveg viselése.

Szürkehályog betegek
A súlyos látásromlások közel felének hátterében a cataracta (szürkehályog) nevű betegség húzódik meg. Számos vizsgálat igazolta már a napfény és a szürkehályog kialakulásának kapcsolatát, így megelőzésképpen és a kezelés részeként is fontos a szemvédelem.

Sárgatest sorvadással élő betegekA sárgatest sorvadás (makula degeneratio) az éleslátás helyének időskori károsodása, az 50 éves kor felett kialakuló, jelenleg gyógyíthatatlan vakság főbb okozója. Számos vizsgálat igazolta, hogy az UV-sugárzás szerepet játszik a retina öregedésében, és a sárgatest sorvadásban.Bizonyos gyógyszereket szedőkEgyes gyógyszerek (például fogamzásgátlók, vízhajtók, néhány antibiotikum, és egyes nyugtatók) fokozzák a napfény hatására kialakuló szem- vagy látáskárosodás veszélyét.

Milyen a jó napszemüveg?Már a tavaszi napsugárzás is megterhelheti a szemet, így érdemes már ezekben a napokban is jó minőségű napszemüveget viselni. Sőt fátyolfelhők esetén is ajánlott hordani, ugyanis ilyenkor is lehet erős az UV-sugárzás. Nem ajánlatos piacon, szupermarketben, utcán napszemüveget vásárolni, mert azok nem garantáltan UV-szűrősek.Majdnem minden esetben elmondható, hogy ami fillérekbe kerül, szinte biztosan nem szűri meg az UV-sugarakat. 

Mindenképpen hasznos, ha kétség esetén ellenőriztetjük egy optikába a meglévő napszemüvegünket, az optikusok többsége egy készülékkel be tudja mérni, valóban van-e benne UV-A, UV-B ill. UV-C védelem.Védelem szempontjából nem számít, milyen színű és sötétségű lencse van a napszemüvegben - vagyis tévhit, hogy a sötétebb jobban véd. Ugyanis a túlzottan sötét lencse mögött jobban kitágul a pupilla, és így több ultraibolya sugár jut a szembe. (Ma már a lágy kontaktlencsék nagy része is tartalmaz UV szűrőt, azzal együtt, hogy ránézésre színtelenek.)A szín tekintetében annyi biztos, hogy a zöld lencse biztosítja a legjobb színlátást, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga jó képélességet biztosít, síeléshez pedig ajánlatos kéket választani, ugyanis ez a szín jól ellensúlyozza a vakító fehérséget.A tüneteket csak szakorvos értékelheti.

Az UV sugárzás számos szemészeti probléma kialakulását segítheti elő. Káros hatásai az élet során összeadódnak, a károsodás pedig lassan, észrevétlenül jelenik meg, és végül színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése formájában is jelentkezhet. - figyelmeztet dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa.A komolyabb szemészeti betegségek elkerülése és az állapot romlásának megfékezése miatt minden szokatlan tünettel érdemes szakorvoshoz fordulni, illetve évente részt venni egy szemészeti szűrésen.

Forrás: napikoktor.hu