Egyre több iskolás használ energiabombát, valamilyen agyserkentőt, hogy bírják a tanulással járó megpróbáltatásokat. A mérték a lényeg – hangsúlyozza a Kamaszpanasz által megkérdezett Zacher Gábor toxikológus.

Te mit használsz, ha túl nehezen megy a tanulás, sok a lecke, már-már nehezen elviselhető az iskolai iram? Iszol egy energiaitalt, bekapsz pár kocka csokoládét vagy az erős feketére esküszöl? És mi történik azután, hogy használod? Marad a stressz vagy új erőre robbansz, és meg sem állsz a tananyag végéig?

Sokan használnak különböző energiaitalokat vagy koffeintartalmú, esetleg egyéb hatóanyagú teljesítményfokozó tablettákat. A lányok leginkább tablettákhoz nyúlnak, a fiúk pedig az energiaitalokra esküsznek. Ezek a pótszerek is segíthetnek ébren maradni, mellékhatásként azonban gyakran okoznak fokozott érzékenységet, idegességet. Ezek mellett fejfájás és szapora szívverés is kialakulhat.

Az ausztrál Varsity Egyetem tanulóinak stressz-szintje jóval meghaladja a lakossági átlagot. A hallgatók 80 százaléka küzd pszichés problémákkal, ötödük komoly mentális betegségektől is szenved. Mi a megoldás? A könnyebb utat választják. Az egyetemi diákok 25 százaléka él az agyi stimulánsok nyújtotta előnyökkel.

Ki mint veti ágyát…
A tananyag megnövekedett mennyiségéről, a követelményszint folyamatos emelkedéséről panaszkodnak az általunk megkérdezett tanulók. A legtöbben energiaitallal indítják a napot, majd napközben koffeintartalmú üdítőket isznak, vagy gépi kávét öntenek magukba, ebből akár többet is fogyasztanak. Volt olyan lány, aki tablettákat használ, többen hozták fel példaként az „R-vitamin” néven is ismert szert, de akadt olyan fiú, aki a testépítő boltokban beszerezhető teljesítményfokozókra esküszik. Az egyik fiatal erre rávágott egy másik segítőt is, bár ő a gyógynövényboltból szerzi be: Ginkgo biloba a neve. Arra a kérdésemre, hogy ismerik-e ezeknek a szereknek a mellékhatásait, nem tudtak választ adni.

Napi egy energiaital nem a világvége, bár…
Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője rendszeresen tart tájékoztató órákat, kötetlen beszélgetéseket az iskolákban, ezeken a találkozókon is elmondja, hogy egy szó a kulcsa mindennek: megváltozol! A különböző szerek használata megváltoztat, más leszel, mint azelőtt. Ezt mindig szem előtt kell tartani. Tegyük hozzá, legtöbbször nem a kívánt irányba változnak a fiatalok, tehát nem lesznek kipihentek, hacsak nem dőlnek le egy órára, vagy nem lesznek kitartóbbak, mert megfájdul a fejük vagy a hasuk és abbamarad a tanulás.

Az ÁNTSZ tavaly november óta gyűjti és dolgozza fel "az energiaital-fogyasztással összefüggő események adatait". 2011. november 1. és 2012. február 15. között országosan 161 energiaital-fogyasztással összefüggő eseményt jelentettek, ebből 137 fiút, 24 pedig lányt érintett. Az országos tiszti főorvos szerint súlyos aggodalomra ad okot, hogy a fiatalok minden negyedik esetben alkohollal együtt itták az energiaitalt – olvasható a közleményben. A legtöbb esetet Baranya megyében regisztrálták, ezt követi Veszprém, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Budapest. Az elfogyasztott, rosszullétet kiváltó energiaital-mennyiség fejenként két decilitertől a három literig terjedt. Zacher Gábor azt mondja, egy dobozzal ebből az italból nem a világvége, de figyeljünk arra is, ittunk-e aznap kávét, üdítőt vagy más teljesítményfokozó szert. A mérték a lényeg – tette hozzá.

3 liter fejenként???
Az ÁNTSZ a honlapján beszámol egy kérdőíves felméréséről is, amelyet a 10-18 éves korosztály körében végzett az energiaitalok egészségre gyakorolt káros hatásairól, veszélyeiről. Több mint hatezren válaszoltak.

A válaszadók 86 százaléka ivott már energiaitalt, annak ellenére, hogy hallott a túlzott fogyasztás veszélyeiről.
Az energiaitalt rendszeresen fogyasztó válaszadók 90 százaléka szülei tudtával iszik energiaitalt.
A magukat rendszeres fogyasztóknak tartó fiatalok 15 százaléka volt már rosszul energiaitaltól, legtöbbjük álmatlanságról és gyors szívdobogásról számolt be, negyedüket emiatt orvosi ellátásban kellett részesíteni.
21 százalékuk "jónak tartja" a termék fogyasztását.
Egyetemi tréning a stressz ellen
A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Diák- és Életvezetési Tanácsadó Szolgálata és a Karrierközpont szervezésében újraindult az autogén tréning, amely egy olyan relaxációs technika, amely az állóképesség fokozására, a stressz hatékonyabb leküzdésére, a tanulási teljesítmény növelésére, a különböző pszichés eredetű betegségek (fejfájás, szapora szívműködés, alvászavarok) kezelésére hasznosítható. A módszer elsajátítása kiscsoportos formában történik, hetente egy alkalommal.

Forrás: kamaszpanasz.hu