Szendi Gábor klinikai szakpszichológus írása a tejről nem
éppen friss, de a WEBBeteg legutóbbi cikkének megjelenése után többen idéztek
tőle: "Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy a tej: élet, erő, egészség. Tejet
minden gyermeknek – hirdetik a politikai programok, az anyukák agyába
döngölőgéppel verik bele, hogy gyerekeik nem fognak felnőni, csontjaik
csenevész pálcikák maradnak, fogaik szétmállnak az első harapástól, ha nem
kapnak elég tejet...” – írja Szendi Gábor cikkében.
Jane Heimlich, a „Tej: halálos méreg” című könyv előszavában
azt írja, hogy „Talán nem akarná meghallani, de amit egész életében mondtak
Önnek a tejről, az nyilvánvaló hazugság. Az Ön pohár teje, még az alacsony
zsírtartalmú is, tocsog a zsírban (ami megegyezik három szelet szalonna
zsírtartalmával), a koleszterinben, az antibiotikumokban, a
baktériumokban...".
Tejallergia és
D-vitamin
A D-vitamint a szervezet az UVB sugárzásra reagálva állítja
elő, de megtalálható a halételekben, a tojássárgájában is. Kevés napfény,
tejallergia, vagy szigorú vegetáriánus étrend mellett idővel D-vitaminhiány
léphet fel.
A tél utolsó hónapjára a magyarok legalább kétharmada
szenved D-vitamin-hiányban, amely vitamin a legújabb kutatások szerint az egyik
legtöbb szervre ható építőköve az emberi szervezetnek: szerepe van a csontok és
az immunrendszer fejlődésében, valamint a fertőző betegségek elleni
védekezésben.
Mi is ajánlunk egy írást, amely elérhető az interneten is:
Csapó János és Csapóné Kiss Zsuzsanna - Tej és tejtermékek a táplálkozásban.
Érdemes ezt is elolvasni, mielőtt véleményt alkotunk a tejről.
A gyermek és a tej
„Valószínűnek tartom, hogy nem kapnánk két egyformán
megfogalmazott választ, ha orvosi körökből is több véleménymintát szereznénk
be, ugyanúgy, ahogy a szülői vélemények is megoszlanak magával a tehéntej
fogyasztásával kapcsolatban” - nyilatkozta a WEBBetegnek Gelencsér Éva gyermek
diabetológus. Egy biztos: a tehéntej fogyasztása állati idegen
fehérjebevitelnek minősül, amelyre mindenki egyedi immunrendszer-mintázatával
alakítja ki a rá jellemző választ. Vagyis az alapok és az eredendő okok
genetikai téren keresendők.
Dr. Gönczi Ferenc, a Kenézy Kórház Csecsemő és Gyermek
Osztályának főorvosa emlékeztet a szakmai irányelvre, amely szerint 6 hónapos
koráig anyatejet kell adni a csecsemőnek, majd egyéves koráig lehet folytatni a
szoptatást, illetve ha ez nem megoldott, a tápszer adását, egyéves kora után
pedig fokozatosan térhetnek át a tehéntejre. Fontos megjegyezni, hogy csak
akkor szabad bevezetni a vegyes táplálkozást, ha a gyermek nem allergiás, nincs
tejcukor-érzékenysége. Az anyatejes táplálás azért is fontos, mert így kialakul
a csecsemő bélflórája, amelynek fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem.
Több tudományos ismeret gyűlt össze, aminek alapján a tej és
a tejtermékek táplálkozásban betöltött szerepét tanulmányozni lehet. Egy
közleményben leírták, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen fogyasztottak
tejet, sokkal logikusabban gondolkodtak és absztrakciós képességük is jobb volt
a tejet nem fogyasztókéhoz hasonlítva.
Régóta gyanítják, és egyre több vizsgálat igazolja, hogy a
gyermekkori inzulinfüggő cukorbetegséget részben a tehéntej fogyasztása
okozhatja. Egy vizsgálatban azok a csecsemők, akik életük első nyolc napjában
fogyasztottak tehéntejet, kétszer gyakrabban váltak életük későbbi szakaszában
cukorbeteggé, mint azok, akik nem fogyasztottak tejet - olvasható a klinikai
szakpszichológus tollából.
Dr. Gönczi Ferenc kiemeli: a csecsemőnek ilyen korán még nem
szabad tehéntejet adni, ahogyan a fentiekben említette: egyéves kor után
beszélhetünk tehéntejes táplálkozásról.
A mai napig kutatják több táplálkozási tényező és a
diabétesz közötti összefüggést, de teljesen egyértelmű kapcsolatot nagyon nehéz
igazolni - mondja Dr. Gelencsér Éva gyermek diabetológus. Maga a kórkép
soktényezős, és dinamikusan változó. Tény, hogy a diabétesz járvány terjed, és
egyre kisebb életkorban jelentkeznek az esetek, de azt nem szabad így kijelenteni,
hogy a tej okozza a cukorbetegséget.
Van viszont kapcsolat a nem megfelelő mennyiségű
"napfényvitamin" és a diabétesz között. Kiderült, hogy a D-vitamin
hiánya növeli a gyermekkorban kialakuló cukorbetegség, valamint számtalan más
súlyos, daganatos betegség kockázatát.
A magyarok télen a szükségesnek tartott D-vitamin alig 2-4
százalékához jutnak hozzá - derült ki a Magyar Prevenciós Orvos Társaság
közleményéből. A gyermekeknél a vitaminpótlás azért is fontos, mert a D-vitamin
elengedhetetlen az egészséges sejtfejlődéshez. Igaz, a tejben kevesebb
D3-vitamin található, mint például a halolajban.
Az inzulinrezisztencia és a tej
Mennyi tejet
igyunk?
Már napi fél liter 0,1-1,5 % zsírtartalmú tej, vagy ennek
megfelelő kalciumtartalmú tejtermék (5dl joghurt vagy kefir, 10 dkg sovány
sajt) fedezi a felnőttek napi kalciumszükségletének nagy részét - tanácsolja
Zentai Andrea, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)
osztályvezető dietetikusa.
"Az alacsony glikémiás indexű és telítettségű tej és
tejtermékek jelentős mennyiségű inzulintermelésre késztetik a szervezetet.
Mivel a modern ember táplálékának 20%-át is kiteszik az egészségesnek hitt
tejtermékek, ez jelentősen hozzájárul a népességben az inzulinrezisztencia
kialakulásához."- olvasható Szendi Gábor írásában.
Zentai Andrea, az Országos Élelmezés- és
Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) osztályvezető dietetikusa válaszában kitért
arra, hogy az inzulinrezisztencia kialakulásában, progressziójában szerepet
játszó kockázati tényezők közül a genetikán kívül, a nem megfelelő táplálkozás,
a stresszes életmód és fizikai inaktivitás említhetők.
A tej- és tejtermék fogyasztás és az inzulinrezisztencia
közötti összefüggést vizsgáló tanulmányok eredményei azonban rendkívül
ellentmondásosak. A kivitelezés tekintetében sem egységesek: milyen módszerrel
mérték az inzulint, milyen időpontokban, milyen tej- illetve tejtermékeket
vizsgáltak? Összességében tehát semmiképpen nem vonható le az említett
konklúzió.
A vitaminok és a tej
Igaly Diána: volt,
hogy hetekig nem ittam tejet!
Kínában 2-3 hétig nem ivott tehéntejet Igaly Diána, olimpiai
bajnok sportlövő, ugyanis nem merte megkóstolni az ottani italt. Nagyon
hiányzott a tehéntej, itthon nagyon hozzászoktam, bár nem magában iszom –
mondta a sportoló, aki minden nap 4-5 dl tejterméket fogyaszt: reggel kakaóval
indítja a napot, majd napközben joghurtokat eszik. A versenyek előtti
időszakban száműzi a nehéz ételeket, inkább többször eszik könnyű joghurtot,
amely kiváló energiapótlásnak. A 1,5 százalékos zsírtartalmú tejre esküszik,
tejbegrízt, kakaót és tejes kávét készítenek a családban, a gyermeke
óvodáskorától iszik tehéntejet, ő is inkább a kakaóra szavaz.
Fél liter tej a 7–9 éves gyerekek vitaminigényéből a
következő mennyiségeket biztosítja:
B2-, B12-vitamin 65–75 százaléka,
A-vitamin, nikotinsav és pantoténsav 35–40 százaléka,
B1-, B6- és C-vitamin kb. 20 százaléka,
D-, E-vitamin és a folsav kb. 10 százaléka.
A kálcium és a tej
A napi kalciumszükségletünk 800 mg körüli. A tej tekinthető
a legalkalmasabb kalciumforrásnak, mert ebben a formában tudja a legkönnyebben
hasznosítani a szervezet. A kalcium bevitelét a laktóz, a fehérje, a D-vitamin
és a citromsav is elősegíti. Egy pohár, azaz 2 dl tehéntejben közel 240 mg
kalcium található.
A tej és a magas vérnyomás
Egyik olvasónk azt írta cikkünk hozzászólásában, hogy
"Én a saját tapasztalataimra támaszkodom, és nem nagyon érdekel, ki mit ír
a tejről. Elmondhatom, hogy a tej és tejtermékek elhagyásával megszűnt a magas
vérnyomásom…"
Az általunk megkérdezett keszthelyi háziorvos válaszában
kitért arra, hogy a tejben nincs direkt vérnyomásemelő anyag, vannak azonban
benne fehérjék, zsírok, illetve tejcukor, de nem olyan mértékben, hogy az
gondot okozzon. Kivéve a szűretlen, zsíros tehéntej korlátlan ivását – teszi
hozzá dr. Hertelendy László.
Nem általánosíthatunk!
Összefoglalva: egyéves kor után az egészségmegőrző,
betegségmegelőző étrendben fontos szerepe lehet a megfelelő minőségű és
mennyiségű tejnek és tejterméknek. Figyelembe kell azonban venni, hogy nem
lehet általánosítani, ezért hangsúlyozza az OÉTI, illetve a legutóbbi
cikkünkben Turcsák Katalin dietetikus, hogy amennyiben bizonytalanok vagyunk,
keressünk fel egy táplálkozási szakértőt, egy dietetikust. Nem akarunk senkit
sem rábeszélni a tejre, de lebeszélni sem. Úgy gondljuk, a végletek között van
több járható út is.
Forrás: webbeteg.hu
0 Megjegyzések