A 65–75 éves korosztály körülbelül egynegyedét, míg a 75 év feletti korosztály mintegy háromnegyedét érinti valamilyen fokú halláscsökkenés.

Feltételezések szerint az öröklődés és a jelentős zajterhelés a legjelentősebb, halláscsökkenéshez vezető tényező. A belsőfül hang által okozott „kopása”, elöregedése, maradandó (idegi típusú) halláscsökkenéshez vezethet, ezt súlyosbítja az idősödő idegrendszer jelfeldolgozási lassulása. Emellett egyéb tényezők, például a fülzsírtól elzárt hallójárat, szintén megakadályozhatja, hogy a hangok megfelelő módon vezetődjenek a hangérzékelő szerv felé (vezetéses halláscsökkenés).

Az idegi típusú halláskárosodás nem fordítható vissza, azonban nem szükségszerű, hogy a beteg hangszigetelt világban éljen. Orvos vagy audiológus segítségével a hallás korrigálható.

A nagyothallás tünetei

A betegnek

a beszéd és más zajok tompábbnak tűnnek;
nehézséget okoz a szavak megértése, különösen nagyobb háttérzaj mellett vagy tömegben;
gyakran meg kell kérnie a többieket, hogy lassabban, hangosabban, tisztábban beszéljenek, ezért inkább visszahúzódik a beszélgetésekből, és kerüli a társasági eseményeket;
fel kell hangosítania a televíziót vagy a rádiót.
Mi okoz nagyothallást?

Egyesek nagyothallását a külső hallójáratban felhalmozódott fülzsír okozza, ami elzárja a külső hallójáratot, és megakadályozza a hanghullámok terjedését. Ez bármely életkorban okozhat nagyothallást. A nagyothallás leggyakoribb oka azonban általában a belsőfül károsodása.
A belső fülben lévő apró pici csillószőrök, illetve a hozzájuk csatlakozó idegsejtek degenerálódhatnak. Amikor az idegsejtek vagy a receptorsejtek károsodnak, illetve elpusztulnak, az elektromos jel innen nem továbbítódik az agy felé, ez halláscsökkenéshez vezet. A magasabb, élesebb hangok tompábbnak tűnnek (ugyanis a magas hangokat észlelő recepsejtek általában hamarabb mennek tönkre), de az is lehet, hogy a háttérzajból nehézséget okoz kiemelni a szavakat.
A fülgyulladás, illetve a külső fül és a középfül területén kialakuló rendellenes csontkinövések vagy daganatok szintén halláscsökkenéshez vezethetnek, illetve a kiszakadt dobhártya is nagyothallást okozhat. 

Forrás: otvenentul.hu