Atópiás és kontakt ekcéma
Az ekcéma két típusa ismert. Kontakt ekcéma esetében a
panaszokat valamilyen külső tényező, sok esetben a hétköznapok során gyakran
használt tárgy váltja ki. Vörös folt, kiütés jelentkezhet például valamely
ékszer, kozmetikum, esetleg nadrággomb bőrrel való érintkezési helyén. Az
atópiás dermatitisz genetikailag hajlamos személyeknél alakul ki. A kiváltó
okok máig ismeretlenek, kialakulásában az öröklődés mellett feltehetően fontos
szerepet játszik a stressz és az étkezés is. Az ekcéma és a táplálkozás
kapcsolatáról tehát ez utóbbi, az atópiás dermatitisz esetében beszélhetünk.
Javulás és rosszabbodás
Az atópiás dermatitisz esetében a betegek gyakran számolnak
be arról, hogy tüneteik a korábban eredményesen alkalmazott gyógykezelés ellenére,
látszólag minden ok nélkül, bizonyos időszakokban intenzívebben, máskor alig
észrevehetően jelentkeznek. A stressz például közismerten rontja az ekcémás
betegek állapotát. Nyáron, a napfény hatására pedig sokan számolnak be tüneteik
javulásáról. A panaszok bizonyos élelmiszerek fogyasztását követően is
fellángolhatnak.
Kizárásos diéta - mi alapján?
Amikor az ekcémát kiváltó élelmiszert keresik, a betegeket
sajnos - alapos kivizsgálás nélkül is - gyakran tiltják el bizonyos
élelmiszerek fogyasztásától, vagy egyoldalú diétát írnak elő számukra, amely
hosszú időn keresztül hiánytüneteket is okozhat.
A diéta összeállítása előtt ezért első lépésben mindig a
panaszokat okozó élelmiszer azonosítására van szükség. Amennyiben felmerül a
gyanú, hogy az ekcémás tünetek hátterében bizonyos táplálék(ok)kal szembeni
túlérzékenység áll, a kezelőorvos elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Az IgE
ellenanyag mérésével kimutatható az ételallergia.
Kevésbé ismert, hogy a tünetek fellángolását immunmodulált
ételintolerancia is okozhatja, ilyenkor szükséges az IgG szint mérése is. Ez
esetben az ekcémás betegek kezelésében - egyéntől függően - akár jelentős
javulás is elérhető, ha a panaszokat kiváltó ételeket az étrendből kizárjuk.
A gyógyulás sikere: kontroll a betegség felett
Tapasztalataink szerint a betegeknél a legtöbb esetben csak
az IgE szint mérése történik meg. Negatív lelet esetén azonban a páciens
kénytelen továbbra is a gyógykezelés és a napfény jótékony hatásában bízni. Nem
ritka, hogy a betegek már gyermekkoruktól kezdődően küszködnek a
kiszámíthatatlan időközönként fellángoló, olykor az elviselhetetlenségig
fokozódó viszketés érzésével, így érthető módon szeretnének valamilyen
magyarázatot kapni tüneteik eredetéről. Az immunmodulált ételintolerancia egy
lehetséges ok, mely a panaszokat kiválthatja. Segítségével személyreszabott
étrend állítható össze, mely esélyt nyújthat a gyógyulásra.
Forrás: egeszsegtukor.hu
0 Megjegyzések