A mai világban már a technika sem, csupán az emberi fantázia szab gátat a legbizarrabb kozmetikai kezeléseknek. Vajon meddig mehetünk el az etikum határain belül? Te kipróbálnád valamelyik módszert?

A XXI. századra szinte létfontosságúvá vált a vonzó megjelenés. Az idő kerekeit azonban nem lehet visszaforgatni – vagyis erre még nem találtak megoldást. Az öregedés az egyik legtöbb problémát felvető téma, mondhatjuk, ma már a legtöbb generáció számára. Bőrfiatalító kezelések, ráncfelvarrás, ráncfeltöltés, zsírleszívás – a sor szinte végtelen. Ma már olyan kezeléseket is igénybe lehet venni, amelyek bizarr voltuknak köszönhetően elsőre elborzasztják az embert. Azonban aki kipróbálta valamelyiket, esküszik a módszer hatékonyságára.

Drakula a bőrgyógyászaton

Létezik egy olyan bőrfiatalító-bőrkisimító módszer, amely a botoxkezeléssel ellentétben nem juttat a bőr alá idegen anyagot: ez a vámpír terápia. Elsőre meghökkentőnek tűnhet ez az egyébként abszolút találó elnevezés, ám Magyarországon is egyre nő a módszer népszerűsége. A folyamat során a pácienstől vért vesznek, akár egy hagyományos vérvétel alkalmával. Majd ebből a vérből egy speciális eljárással elkülönítik a vérlemezkékben gazdag plazmát a normál vérplazmától. Mivel a vérlemezkékben gazdag plazma rengeteg növekedési faktort és sejtmegújulást elősegítő fehérjét tartalmaz, visszafecskendezve a bőrbe ott intenzív regenerálódási folyamatot indít be. A bőr hidratálttá válik, kisimulnak a ráncok, a bőrfelület látványosan kisimul, fiatalabbá válik. A módszer azért népszerű, mert idegen anyag nem kerül a szervezetbe, csupán a saját vér egy kicsit „felturbózva”, ezáltal allergiás reakciókra sem kell számítani és felesleges vegyszer sem kerül a bőrbe.

Hát ez zsír!

A Drakula-terápia elvén működik az egyelőre még kevésbé népszerű kezelés, melynek során a test egyéb részeiből vett zsírral töltik fel a ráncokat. A zsírnak nagy jövője van a plasztikai sebészetben a ráncfeltöltéssel kapcsolatban, ugyanis a hiúsági kérdésekkel foglalkozó személyek nagy része nő, a nők pedig köztudottan bővelkednek zsírszövetben. A saját zsír „újrahasznosítása” pedig azért is biztonságosabb a kemikáliák használatánál, mert sokkal kisebb az esély arra, hogy a test „visszautasítja” a bőr alá került anyagot. Ha a comb zsírjából a kézfejekbe fecskendezünk, a ráncok kisimulnak, a kéz újra fiatalos és vonzó lesz. Ráadásul a zsír ott marad a bőr alatt, ameddig a combon is maradna egyébként, vagyis nem kell megismételni a ránctalanító injekciót bizonyos időközönként, mint ahogy azt meg kell tenni a botox esetében.

Halpedikűr

Relaxációs kezelésnek sem utolsó a halpedikűr. A páciensnek csupán csak annyit kell tennie, hogy belelógatja a lábát egy medencébe 20-30 percen keresztül, és mikor kiveszi a lábát az idő leteltével, addigra készen is lesz a pedikűrje. De mégis hogyan? A módszer pofonegyszerű: a medencében olyan speciális doktorhalak, úgynevezett szívogató márnák úszkálnak, amelyek finoman leharapdálják a sarkakról az elhalt hámsejteket. Még enyhe masszírozó hatása is van a kis halak „munkájának”, így teljes mértékben ellazít, és egyben csodás végeredménnyel is kecsegtet a halpedikűr. A vízben úszkáló 60-70 darab hal szűk fél órán belül bársonyosan sima talpakat varázsol a páciensnek. A szakértők szerint a halak csupán az elhalt hámsejteket távolítják el, az épeket nem.

Jótékony méhlepény

Íme egy újabb módszer a botox helyettesítésére! Egy londoni orvos Ausztráliából származó juhok méhlepényét használja fel a bőr ráncainak kisimítására. Az eljárás során a juhok méhlepényéből kinyert speciális fehérjét juttatják a bőr alá egy olyan eszközzel, ami először apró szúrásokat ejt a bőr felső rétegein, majd belemasszírozza a bőrbe a sűrű, fehérjében gazdag folyadékot. A méhlepény fehérjéje fokozza a bőr kollagéntermelését, de az elasztintermelés minőségére is jótékonyan hat. Ezáltal a bőr rugalmasabb, hidratáltabb lesz, eltűnnek a ráncok és megfiatalodik a bőrfelület. Ezt a fajta kezelést néhány helyen sertések méhlepényéből nyert fehérjével is végzik, ám állítólag az kevésbé hatékony eljárás.

Pióca a pocira

A végén minden állatról kiderül, hogy valamilyen formában felhasználható a bőrfiatalító kezelések során, nos, az orvosi pióca sem kivétel. Ahogy a neve is mutatja, a pióca elsősorban a gyógyászatban ismert a jótékony hatásairól. Az állatka szívás közben választ ki olyan hatóanyagokat, amelyek hasznosak az ember számára is, így rá kell helyezni a piócákat a kezelendő bőrfelületre, és hagyni kell „alkotni”. A magas vérnyomás, a visszértágulatok, a krónikus középfülgyulladás, valamint az általános sebgyógyulás tartozik a piócaterápia főbb alkalmazási területei közé. Ám a bőr fiatalítására is bevethető: a pióca-módszer a váladék azon tulajdonságán alapul, hogy folyékonyabbá teszi a vért. Ha a javul a vér- és nyirokkeringés, akkor felgyorsul a bőr anyagcseréje, gyorsabban és könnyebben kiürülnek a méreganyagok, ezáltal halványodik a narancsbőr, a bőr hidratáltabb, simább, feszesebb lesz. Vagyis ahol felgyülemlettek a méreganyagok és narancsbőr alakult ki, csak helyezzük rá a bőrre a piócát és várjuk a csodát.


Nem tudni, hogy a jövőben milyen furcsa kezelések jelennek meg, egy dolog azonban biztos: az ember elkezdett ódzkodni a túl sok vegyszert alkalmazó eljárásoktól, és inkább a természetes hatóanyagok – olykor a saját teste – felé fordul segítségért. Az öregedés folyamata egyre több eszközzel lassítható. Talán egy napon egy ilyen bizarr kísérleti módszer során eljutunk az örök fiatalság titkáig.

Forrás: ertunk.hu