Az Essex Egyetem szakemberei az Elhízás Európai Kongresszusán arra hívták fel a figyelmet, hogy a túlsúlyos iskolás gyerekek miatti folytonos aggódás mellett eltörpülnek a másféle súlyproblémákkal – például kóros soványsággal – küzdő tanulók problémái.

A szakemberek dr. Gavin Sandercock vezetésével arról is beszámoltak, hogy egy közel 10 000 gyerek bevonásával készült felmérés során világossá vált, hogy a 9-16 év közöttiek sorában minden 17. iskolás túl sovány volt a testmagasságához képest. Az Anglia keleti felén végzett vizsgálat során a kutatók a diákok súlyát, magasságát, korát és nemét összevetve állapították meg, hogy ki mennyire elhízott vagy alultáplált a normálishoz képest, és így összességében arra derült fény, hogy a gyerekek 6 százaléka – azon belül is a lányok 6,4, a fiúk 5,5 százaléka – túl soványnak számít. Az etnikumok között is nagy eltérések mutatkoztak, a legtöbb alacsony súlyú gyerek az ázsiai származásúak közül került ki.

A szakemberek úgy vélik, nem helyes, hogy a folytonos elhízás elleni küzdelemben szinte semmi figyelmet nem fordítanak a túl sovány gyerekekre, pedig a soványság hátterében nagyon sokszor valamilyen betegség áll, ráadásul, aki sovány, az kevésbé energikus, gyengébb az immunrendszere és lányok esetében sokszor késik a menstruációja is. A soványság hátterében gyakran az elhízástól való félelem, az egyre emelkedő élelmiszerárak, a szegényes étrend, valamint a kevés mozgás miatt kialakuló igen gyenge izomzat áll. Dr. Sandercock szerint nem szabad legyinteni erre a jelenségre, mivel a soványság gyakran még többet árthat az egészségnek, mint az elhízás.

Dr. Hilary Cass, a brit Királyi Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Gyermekegészségügyi Intézetének elnöke hozzátette, hogy a soványság és a számos étkezési zavar ellen sokat tehetnek a szülők, ha megfelelően válogatott, tápláló ételt kínálnak gyermeküknek.

Forrás: otvenentul.hu