A nők – éljenek bárhol a világon – sokkal intenzívebben élik meg a szerelem és általában a szeretet érzését, mint az erősebbnek mondott nem.
Azokban az országokban, ahol az emancipáció nagy jelentőséggel bír, jóval nagyobb különbség van aközött, ahogy a két nem a szeretetet érzi, mint ott, ahol óriási szakadék van a férfiak és nők jogai között.

A nők - bárhol is éljenek a világon - erősebben érzik a szeretetet, mint a férfiak. Ezt állapította meg a Bradley Egyetem kutatógárdájának egyik legutóbbi tanulmánya, amely elkészítése során 15 234, a világ 48 országában élő férfi és nő vallott arról, hogy táplálnak-e – és ha igen, milyen erősen – pozitív érzelmeket valaki iránt.

A kiértékelés során kiderült, hogy az érzések több tényezőtől is függnek, így többek között a nemtől is – számol be David Schmitt, a tanulmány szerzője a Psychologíe heute című tudományos lapban.

Jelentős a szerepe emellett a nemek egymáshoz való viszonyának és az adott országban tapasztalható általános helyzetnek is. Az is megmutatkozott, hogy azokban az államokban, amelyekben különösen erősek a női mozgalmak, jóval nagyobb a különbség aközött, ahogyan a férfiak és a nők érzékelik a szerelmet. Ezzel szemben a nemek eltérő jogait hangoztató társadalmakban kisebb érzelem-megélési különbséget tapasztaltak. Ennek megfelelően például a svájci eredmények azt tükrözik, hogy a nők sokkal intenzívebben érzik a szerelem szívfacsaró érzését a férfiaknál.

Emellett az adott országban uralkodó általános viszonyok is hatással vannak az érzelmek intenzitására. Ahol háború dúl, természeti katasztrófák sújtottak le, szegénység tapasztalható, járványok dúlnak, ott a lakosság körében jóval gyengébb kötődések alakulnak ki gyermekkorban. A kutatók szerint felnőttkorban is kevésbé lesznek alkalmasak arra, hogy állandó, szoros kapcsolatban éljenek valakivel, és teljes énükkel megéljék a szeretet, szerelem érzését.

Ugyanakkor nem szabad a kulturális hatást sem lebecsülni. Az individuum fontosságát hangsúlyozó társadalmakban erősebb a szeretet megtapasztalásának intenzitása, mint a kollektív érdekeket szem előtt tartó országokban. Az egyén személyiségvonásai szintén nagy szerepet játszik: a társaságot kedvelők, öntudatosabbak világszerte nagyobb érzelmekről számolnak be, mint a bizonytalan, kevés társas kapcsolattal rendelkező, vagy érzelmileg instabil emberek.

Forrás: gondtalanfogamzasgatlas.hu