A mobiltelefon használata és a rákos megbetegedések közötti összefüggés vitatott.  A mobilkészülék és a tumoros elváltozás tárgyában végzett több évig tartó kutatások ellentmondásos eredményeket produkáltak. Jelenleg nincs egybehangzó állásfoglalás arról, hogy milyen mértékű kockázatot jelent a mobiltelefon használata a rákos megbetegedések szempontjából, ha fennáll egyáltalán ez a veszély.

A mobiltelefon és a rák vonatkozásában az az elsődleges aggodalom, hogy a mobilkészülékkel való érintkezés során agytumorok fejlődhetnek ki. Egyes kutatások szerint az agydaganatos megbetegedések számának csekély mértékű növekedése a ’70-es évek óta figyelhető meg, de a ’70-es évek folyamán még nem használtak mobiltelefont. Így ez inkább egyéb tényezőkkel hozható összefüggésbe – úgymint az orvosi ellátás szélesebb körű elérhetősége és a képalkotó diagnosztika fejlődése.

Mit állapítottak meg a szakemberek a mobilról és a rákról?

Itt egy áttekintés különböző tanulmányokból:

  •  Az egyik kutatás során több mint 420.000 mobiltelefon használót kísértek figyelemmel 20 éven keresztül. A szakemberek úgy találták, hogy nincs bizonyíték a mobilkészülék és az agytumorok képződésének kapcsolatára.

Az agydaganat tünetei
Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függ. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes. Agydaganaton az agyban rendellenesen növő szövetszaporulatot értjük. Elkülöníthetünk elsődleges és másodlagos agydaganatot.

  •  Egy másik tanulmány kapcsolatot vélt felfedezni a mobilhasználat és a nyálmirigyek rákos elváltozása között. A kutatásban szereplőknél azonban csak csekély számban alakult ki rosszindulatú tumoros elváltozás.

  •  Egy újabb keletű tanulmány szerint fokozott a glióma – az agytumor speciális változata – kialakulásának kockázata a mobilkészüléket gyakrabban használók esetében, de összességében nem kell számolni az agydaganat kialakulásának fokozott veszélyével.

Számos különböző kutatás vizsgálta annak a lehetőségét, hogy van-e kapcsolat a mobiltelefon és a glioma, valamint egy jóindulatú agytumor (ismertebb nevén akusztikus neuroma) kialakulása között. A vizsgálati eredmények értékelése után a rákkutatással foglalkozó nemzetközi ügynökség szervezet (IARC) munkatársai – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részeként – megegyeztek abban, hogy korlátozottak a bizonyítékok a mobilkészülék rákkeltő sugárzásával kapcsolatban. Végül a mobilkészülékek által kibocsájtott elektromágneses sugárzást a ’lehetséges' rákkeltő források közé sorolták.

Ennek dacára a legújabb kutatások sora sem tudja ismertetni a teljes igazságot. Gyakran hosszabb időnek kell eltelnie az új rákkeltő anyag használata - mint például a dohány – és a daganatos megbetegedések növekedési arányának észlelése között. Ez alapján túl kevés idő telt el ahhoz, hogy egyértelműen kimutassák a közvetlenül a mobilkészülék használatának tulajdonítható rákos megbetegedések számának növekedését.

Mi a végeredmény?

Mostanáig senki nem tudja egyértelműen kijelenteni, hogy a mobiltelefon használata rákot okoz. Bár folyamatban vannak hosszú távú kutatások, a mai napig nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a mobilkészülék használata növeli a rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát.

Ha mégis aggódsz a mobiltelefon és a rák közötti kapcsolat miatt, használd kevesebbet a készülékedet – vagy alkalmazz kihangosítót, vagy headset-et, hogy távol kerüljön a mobil antennája a fejedtől.

forrás: webbeteg.hu