A
light, tehát kalóriaszegény termékek fogyasztása is elhízáshoz vezethet, mivel
a mesterséges édesítőszerek jobban felerősítik az éhségérzetet – derült ki
nemrégiben egy amerikai tanulmányból.
Az
amerikai Purdue Egyetem kutatói állatkísérleteikben bebizonyították, hogy a
kalóriák nélküli édes íz jelentősen fokozza az éhségérzetet. A kísérletben
részt vevő állatok közül azon példányok, amelyek cukortartalmú táplálékot
fogyasztottak, látványosan kisebb étvággyal rendelkeztek, mint azon társaik,
amelyek édesítőszerrel készült ételt kaptak. A kutatók megállapítása tehát
ellentmond annak az általánosan elfogadott véleménynek, amely szerint a
kalóriaszegény édesítőszerek a legjobbak egészségünk szempontjából.
A
kísérlet során a patkányok egyik csoportjának szacharinnal, a másiknak
glükózzal kiegészített joghurtot adtak. Emellé mindkét csoport bőven kapott más
jellegű táplálékot is. A szacharint fogyasztó példányok látványosan több kalóriát
vettek magukhoz a kiegészítő táplálékból, mint azon társaik, amelyek a
természetes édesítőszert – glükózt – tartalmazó joghurtot fogyasztották el. A
vizsgálódás során egyértelműen bebizonyosodott, a mesterséges édesítőszert
fogyasztó állatok több zsírt halmoztak fel szervezetükben, mint a természetes
anyagokat kapott társaik. Ráadásul az így kialakult testsúlytöbblettől nem is
tudtak megszabadulni.
A
kutatók a tanulmány befejeztével egyöntetűen úgy vélik, hogy a mesterséges
édesítőszerek fogyasztása könnyen a kalóriák feletti kontroll elvesztésével
járhat, mivel az édesítőszer ízérzete módosul és az amellett elfogyasztott
táplálék miatt felesleges kalóriákkal jár.
Ez
lehet a magyarázat arra is, hogy amióta az édesítőszerek fogyasztása trenddé
vált, a magasabb zsírtartalmú ételek fogyasztása is újra elfogadott – olvasható
a Behavioral Neuroscience című szaklapban. Bár a kísérletben kifejezetten
szacharint használtak, a szakemberek abból indulnak ki, hogy a vizsgálat más
mesterséges édesítőszerrel is hasonló eredményt hozna.
„A
kutatás tanulsága egyáltalán nem meglepő” – kommentálja a tanulmányt Alexa
Leonie Meyer, a bécsi Táplálkozástudományi Intézet szakértője. „Eddig is
köztudott volt, az édesítőszerek használata esetében a fogyasztókon néha olyan
hirtelen jött és erős éhségérzet vett erőt, hogy nem tudtak mit tenni, enniük
kellett. A legtöbb esetben pedig így több kalóriát vittek be szervezetükbe,
mintha kávéjukat édesítőszer helyett cukorral fogyasztották volna el. A művi
édesítőszerekkel félrevezetjük szervezetünket. Az édes íz után testünk úgy
véli, a vércukorszint is változni fog, ám ez nem következik be és a közben
termelődött inzulin nem talál lebontandó cukrot. A hirtelen jött,
rosszullétszerű éhség emiatt alakul ki.” – magyarázza Meyer.
A
táplálkozási szakemberek a természetes édesítőszerek fogyasztását ajánlják –
természetesen azért nem minden mennyiségben.
Forrás:
fokuszbanano.hu
0 Megjegyzések