Az
édesítőszerekkel, és közülük a legelterjedtebb aspartam-mal szembeni
bizalmatlanság teljesen megalapozatlan – állítják a táplálkozási szakértők. A
kalóriában szegény édesítőszerek ugyanis nem járulnak hozzá a daganatos betegségek
kialakulásához, és fogyasztásuk elhízáshoz sem vezet.
Aspartam,
acesulfam, cyclamat és thamatin – nem mondhatni, hogy étvágygerjesztően
hangzanának, vagy egészségességet sugallanának az előző, számos élelmiszerben
édesítőszerként megtalálható anyagok, ám az Európai Unió által is jóváhagyott
szubsztanciákként gyakorlatilag kalóriamentesek, és ennek ellenére a cukor
édességének mintegy ezerszeresét képviselik.
A
köztudatban ugyanakkor az a kép él az energiát nem tartalmazó anyagokról, hogy
az egészségre nagy mennyiségben ártalmasak lehetnek. Ezt időről időre a
szakértők is alátámasztják azzal, hogy a lehetséges kockázatokra felhívják
figyelmünket.
A
közelmúltban az aspartam került a figyelem központjába: egyes állítások szerint
az állomány számos mellékhatással rendelkezik. Fogyasztása által állandósulhat
a fejfájás, allergiás reakciók és epilepsziás rohamok tapasztalhatók, s számos
esetben még agytumor kialakulással is összefüggésbe hozzák. Tény azonban, hogy
ezek közül az állítások közül tudományosan még egyiket sem sikerült
bebizonyítani.
Nem
csoda, hogy ilyen intenzitású érvelés és ellenérvelés közepette az
átlagfogyasztó összezavarodik az édesítőszerekkel kapcsolatban. A
találgatásoknak és a vásárlók szkepticizmusának a Német Táplálkozástudományi Társaság
(DGE) és az Német Állami Kockázatelemző Intézet (számos egyéb intézménnyel
együttműködésben) kíván véget vetni.
A
szervezetek tudományos konszenzusán alapuló összefogása hangsúlyozza, hogy az
édesítőszerekkel szembeni tév-hírek a jelenleg rendelkezésünkre álló adatok
szerint teljesen alaptalanok.
„Az
Európai Unió területén jelenleg engedélyezett anyagok semmiféle kockázatot nem
jelentenek az emberi egészségre” – mondja Gerhard Rechkemmer, a karlsruhei
székhelyű Német Táplálkozási és Élelmiszerügyi Intézet elnöke.
Mindenre
kiterjedő, alapos vizsgálatok
Az
édesítőszerek egészségügyileg ugyanabba a kategóriába tartoznak, mint az
élelmiszerekben szintén megtalálható színező- vagy tartósítószerek. Ezek
mindegyike egy rendkívül alapos tesztelési eljáráson megy keresztül, mielőtt az
Európai Unió területén – így Németországban és hazánkban is – jóváhagyásra
kerül.
„A
sokoldalú vizsgálatot nemzetközi, független szakértőkből álló grémiumok végzik”
– biztosít Rainer Gürtler, a Német Állami Kockázatelemző Intézet (BfR)
élelmiszerbiztonsági szakértője. Maga az élelmiszer-toxikológia is egy ilyen
független társasághoz, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA)
úgynevezett ANS-paneléhez (az Élelmiszer-adalékanyagok és élelmiszerhez
hozzáadott tápanyagok tudományos testületéhez) tartozik, amely EU-szinten foglalkozik
az élelmiszerekben megtalálható adalékok egészségügyi értékelésével és
jóváhagyásával.
„Az
édesítőszerek fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot” – hangoztatja
Rainer Gürtler is a tanulmányokra hivatkozva, és egyúttal elutasítja azokat a híreszteléseket,
amelyek ennek ellenkezőjét sugallják. Az aspartam-ellenes tábor a legtöbbször
arra a 2005-ben Olaszországban elvégzett aspartam-kísérletre hivatkozik, amely
során a kutatócsoport az édesítőszert és a daganatos megbetegedések számának
emelkedését hozta összefüggésbe.
Az
EFSA 2006-ban elemezte az olaszok eredményeit, és egyértelműen megállapította,
hogy „a tanulmány nem ad okot arra, hogy az EFSA az aspartammal kapcsolatos
eddigi álláspontját felülvizsgálja” – mondja a toxikológus.
Édesítőszer
és inzulin
Az
a széles körben elterjedt vélekedés, miszerint maga az édesítőszer fogyasztása
is elhízáshoz vezethet, nem kis bizonytalansághoz vezet, amikor a boltban
bevásárlás közben két termék között kell választanunk.
Paradox
módon hangozhat, hogy a kalóriamentes édesítőszerek is felelőssé tehetők
zsírpárnáinkért, ám a feltételezés szerint az édesítőszer elfogyasztása során,
amikor annak édes ízét érzékeljük, a szervezetünk arra számít, hogy energiát
kap, és ezért azonnali inzulintermelésbe kezd, s ezáltal csökken a
vércukorszint.
De
amikor a várt energiát nem kapja meg, étvágyunk még nagyobb lesz, és ember
legyen a talpán, aki annak ellenáll… Az érvelés logikusnak tűnhet, ugyanakkor
tudományos módszerekkel nem nyert bizonyítást, „sőt, ellenkezője derült ki: az
édesítőszer-fogyasztás nem váltja ki az inzulin termelődését” – hangsúlyozza
Rechkemmer.
„A
tanulmány olyan állatkísérletekre alapul, amely nem vehető át az emberi
szervezetre és annak reakciójára egy az egyben. Akik rendszeresen fogyasztanak
mesterséges édesítőszert, azoknál is jelentkezik étkezések után a telítődés
érzése.”
Csökkentett
energiatartalom, de nem kalóriamentes
Hogy
a jóllakottság érzése mikor jelentkezik, az egyénenként és egyéni étkezési
szokásonként igen változó lehet, s ha valaki szellemi (tehát többnyire ülő)
munkát végezve vagy otthon a tévé előtt ülve vég nélkül tömi magába a chipset,
kekszet, illetve csokoládét, és emellett a napi három étkezés során is „kitesz
magáért”, annak édesítőszert fogyasztva is súlyproblémái lesznek.
A
legtöbb termék esetében az édesítőszer nem teljesen kalóriamentes, csak
csökkentett energiatartalmú. Az ilyen élelmiszerekkel azonban elkerülhető a
felesleges energia-bevitel, és könnyen elszabaduló testsúlyunkat is könnyebben
kordában tarthatjuk – vélik a táplálkozás-szakértők. Például az üdítőitalok
esetében az édesítőszerrel készültek fogyasztásával nem veszünk magunkhoz
feleslegesen cukrot.
Az
arányos testalkatú, egészségesen táplálkozó és megfelelő mennyiségben sportoló
emberek természetesen a jövőben is nyugodtan megengedhetik maguknak, hogy
kávéjukat a hagyományos módon cukorral édesítsék, s ha megkívánják, a nyári
melegben egy pohár jéghideg kólát is megigyanak, mivel „a cukor ilyen
mennyiségben egyáltalán nem árt” – biztosít Rechkemmer.
Forrás: fokuszbanano.hu
0 Megjegyzések