A jó idő újfajta kihívást jelent az ebnek, és a korábbi időszakhoz képest más típusú, komoly feladatokat ró a gazdára is.

Mielőtt első alkalommal indulunk erdőbe, mezőre házi kedvencünkkel, érdemes megbarátkoztatni a pórázzal. Hiszen nem ugyanaz a gyors és rövid téli séta a lakásunk környékén, mint a hosszabb kalandozás az ismeretlen terepen. Nyakába téve először a lakásban sétálgasson vele, hogy hozzászokjon. Ha csak az első sétán kerül a nyakörv a kutyára, kezelhetetlenné válik, mert így tiltakozik a váratlan és új helyzet, a póráz hosszú távú viselése ellen.

A rendszeres mozgás biztosítja a kutya jó közérzetét. Nap, mint nap lakásban vagy szűk udvaron ülni nagyon unalmas a kutyának, hogy jelezze nemtetszését, sokszor ugatásba kezd, ami nemcsak a gazdáját, hanem a szomszédokat is zavarja. Lakásban tartottaknál naponta három-négy kiadós séta és egy kis labdázás felkelti és fenntartja a kutya figyelmét, és megelőzi levertségét, rendetlenkedését.

A megfelelő erőnlétet a táplálkozás is segíti. Jó tudni, hogy nem minden kutyatáp alkalmas a kedvenceknek. Életkor és életmód alapján eltérő kell, hogy legyen a kutyák etetése. A lakásban tartott kedvenceknél különösen figyelni kell az elhízás veszélyére. Ezek a kutyusok kevesebbet mozognak, a gazdájuk pedig mindent megtesz, hogy kényelemben éljenek, a legfinomabb falatokat kapják. Az ideális étrend: hús, gabona, zöldségek és mindennap friss víz.


A kutya bundáját, körmét rendszeresen ápolni kell. Tavasszal érdemes egy nagyobb tisztálkodási programot beiktatni. Alapos fürdetés, nyírás, körömvágás kifejezetten jót tesz a kutyus közérzetének. Elszántabb gazdi otthon is végrehajthatja az akciót, de ajánlatos egy megbízható szalont felkeresni. Ha kutyakozmetikát választunk, előre jelezzük a kozmetikusnak, ha fél a kutya valamitől, ezzel sok kellemetlenséget megelőzhetünk. Nyírás előtt alaposan gondoljuk át, milyen fazont szeretnénk. A praktikum legyen az elsődleges.               

Forrás: stop.hu