A nehezen tisztítható konyhai felszerelések, köztük a
különféle robotgépek, a fakanalak, a habverők és a konzervnyitók nyomokban
E.coli, szalmonella és lisztéria baktériumokat rejthetnek, közölték az NFS
International, egy globális egészségi és biztonsági szervezet kutatói. A
tanulmányból kiderült, hogy még a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében is
rengeteg kórokozó telepedett meg, de a hűtő baktériumokkal leginkább fertőzött
része egyértelműen az elsőre talán ártalmatlannak látszó vízleeresztő tartály
volt.
„A legtöbb hűtőszekrény vízleeresztő tartálya és vezetéke
valósággal hemzseg az élesztő- és penészgombától, ezek szintje számos esetben
bőven meghaladják a biztonságos egészségügyi értéket. Az élesztő- és
penészgombák könnyen allergiás reakciókat válthatnak ki, és légúti
megbetegedéseket okozhatnak” - közölte Lisa Yakas, az NFS International
mikrobiológusa.
A tanulmány szerzői szerint a turmixgép volt az egyik
legmeglepőbb baktériumtelep a konyhában, mivel sokan úgy gondolják, hogy elég a
mixer üvegtartályát elöblíteni mosogatás közben, pedig leginkább arra lenne
szükség, hogy minden használat után az alkatrészeket szétszedve a
keverőlapátokat és forgókéseket is külön alaposan elmosogassuk.
A hasmenést, vagy szélsőséges esetben akár halált is okozó
szalmonella és E.coli baktériumokat a megvizsgált gumifedéllel rendelkező
konyhai eszközök közel 25 százalékában tudták kimutatni. Az elemzések során
kimutatott mikroorganizmusok egy része ártalmatlan egy fizikailag teljesen
egészséges felnőtt emberrel szemben, azonban a terhes nők, a gyerekek, az
idősek és a betegek súlyos fertőzéseket kaphatnak el ezektől a kórokozóktól,
jegyezte meg Allison Aiello, a Michigani Egyetem Közegészségügyi Iskolájának
epidemiológia docense.
Forrás: newsee.hu
0 Megjegyzések