Anyának lenni a világ legcsodálatosabb dolga. Ideális
esetben hosszas felkészülés előzi meg az örökös érkezését, az anyukák
szorgalmasan bújják a babakönyveket, magukba szívják a már tapasztaltabb
anyukák online és személyes tanácsait, és ha lehet, az összes ismerős
nőgyógyász és gyermekorvos véleményét kikérik. Hiszen nem mindegy, hogy mikor,
mit, no és persze hogyan! Az egyik legkardinálisabb kérdés a kisbabák hozzátáplálásával
kapcsolatos, hiszen az anyatej utáni időszak első receptjei újdonságot
jelentenek mind a mamának, mind a babának és nagyban befolyásolják a kicsik
állapotát, egészségét és akésőbbi étkezési szokásaikat is.
Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a legtökéletesebb
táplálék a csecsemő számára az anyatej. Közel féléves korig kizárólag anyatejre
van szüksége a babának, de néhány esetben, például tápszeres etetés, vagy
orvosi javaslat esetén szükség van némi hozzátáplálásra is. Azonban ebben a
korban csak nagyon kevés étel alkalmas arra, hogy a baba emésztőrendszere
feldolgozza, mert bélflórája még nem tartalmazza az emésztéshez szükséges
megfelelő enzimeket. Azonban nem kell kétségbe esni, hiszen van megoldás.
Hazánkban a kisbabák hozzátáplálását elsősorban krumplipürével kezdik, mivel ez
a zöldségféle szinte soha sem vált ki allergiás reakciót. Azonban ha azt
mondjuk, hogy krumpli, ez alatt számtalan különböző burgonyafélét is érthetünk,
melyek közül az édesburgonya néven is ismert batáta és a csicsóka adható ilyen
zsenge korban a gyerekeknek. A batáta az egyik legmagasabb tápértékkel
rendelkező gumós zöldség, a szuperételek egyike. Magas szénhidrát, fehérje, A
vitamin, B-6 és C-vitamin tartalma miatt nagyon ajánlatos a rendszeres
fogyasztása. Erősíti az immunrendszert és tökéletes alap arra, hogy az anyatej
után burgonyapürét készítsünk belőle kisgyermekünk számára. Ha ehhez már
hozzászokott a kicsi, akkor szépen sorjában hozzá lehet keverni a püréhez az
újonnan bevezetni kívánt zöldségeket, majd szépen lassan a csirkehúst is. Ha
kezdetben még összekeverjük a pürét az anyatejjel, vagy tápszerrel, akkor még
könnyebb lesz az átállás, hiszen ismerős ízek fognak keveredni, az amúgy is
édeskés és a babák számára izgalmas, narancssárga színű batátával. A csicsókával
is ugyanez a helyzet, hiszen íze édeskés és fő hatóanyaga az inulin növényi
rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító
tevékenységének maximumát érje el.
„Ezek a burgonyafélék nem feltétlenül kaphatók egy helyen,
sokszor igen hosszas keresgélés után tudunk csak rájuk bukkanni. A Nekedterem
gondol a kismamákra és összegyűjti a magyar kistermelők burgonyáinak legjavát
és házhoz szállítja azt az anyukák számára. Van nálunk csicsóka, batáta,
burgonya, perui lila burgonya, az aktuálisan neve miatt is nagyon kedvelt
hópehely burgonya és sárga saláta burgonya is. Szeretnénk megkönnyíteni a babák
és mamák mindennapjait, könnyíteni a hozzátáplálás nehézségeit, még akkor is,
ha csak annyival tudunk hozzájárulni, hogy összegyűjtjük a legjobb hazai
termelők áruit és a kapuig visszük őket.” – mondta Molnár Eszter a Nekedterem
ügyvezető igazgatója. A Nekedterem mindig a legfrissebb idény gyümölcsöket és
zöldségeket gyűjti egy csokorba és szállítja házhoz heti dobozok formájában.
Kismamáknak, kispapáknak, elfoglalt háziasszonyoknak és az unokájukra vigyázó
nagyszülőknek is egyaránt ajánlott, hiszen így nem a babával töltött időből
veszi el a vásárlás az értékes perceket.
Íme egy szuper hozzátáplálós burgonyás recept a kisbabák
számára a Nekedterem ajánlásával:
Pépesített almafőzelék, burgonyával. (4-6 hónapos kortól)
Hozzávalók:
1 db közepes batáta
2 db szép piros alma.
Elkészítés:
A batátát felkockázzuk, és puhára pároljuk. Fontos hogy ne
főzzük együtt a krumplit az almával, mert nem fog megpuhulni. A kis kockákra
vágott és kimagozott almákat külön edényben feltesszük főni.
A végén az almát és a burgonyát átpasszírozzuk, és
felengedjük az alma főzőlevével.
Csirkehús püré, batátával (6-7 hónapos kortól)
Hozzávalók:
2 db Csirkecomb
2 db batáta
Elkészítés:
A csirkecombot kicsontozzuk, a bőrét lehúzzuk, és kis
kockára vágjuk, majd feltesszük főni. A burgonyát is felkockázzuk, és ezt is
feltesszük főni egy másik lábosban. Amikor a csirke már jól megfőtt, egy
darálón ledaráljuk, és a villával összetört burgonyával együtt adjuk a babának.
forrás: newsee.hu