Azok a gyerekek, akik szinte napi rendszerességgel reggeliznek, sokkal jobb eredményeket érnek el a teljes körű, a verbális és a nem-verbális IQ teszteken. A Pennsylvania Egyetem kutatói Jianghong-Liu vezetésével
1269 hatéves gyermeket vizsgáltak Kínában, ahol a reggelit nagy becsben
tartják. Kimutatták, hogy a nem rendszeresen reggeliző gyermekek 5,58 ponttal
alacsonyabb teljesítményt értek el a verbális, 2,50 ponttal alacsonyabbat a
nem-verbális, és 4,6 ponttal alacsonyabbat a teljes körű IQ teszteken, mint
azok a gyermekek, akik gyakran vagy mindig reggeliznek. A kutatás során hét
társadalmi-gazdasági tényezőt is számításba vettek.
„A gyermekkor kritikus időszak, amikor megalapozzuk az
étrendi és életmódbeli mintákat, ezért ezek a szokások fontos azonnali és
hosszú távú következményekkel járhatnak” – magyarázta a kutatás vezetője. „Ez
alól a reggelizési szokások sem kivételek, és a ritka reggelizést már korábban
összefüggésbe hozták számos egészségtelen viselkedéssel, például a
dohányzással, a gyakori alkoholfogyasztással és a testmozgás hiányával.”
Hatéves korban a gyerekek kognitív képességei verbális és
nem-verbális téren egyaránt gyorsan fejlődnek. Éppen ezért a reggeli
táplálkozási és szociális aspektusa is fontos. Az éjszakai koplalás után a
reggeli látja el „üzemanyaggal” az agyat, ugyanakkor a reggeli közben zajló
szociális kölcsönhatás a szülőkkel szintén elősegíti az agy fejlődését. Az
étkezések során a beszélgetéseknek köszönhetően a gyerekek fejleszthetik
szókincsüket, gyakorolhatják a történetek összefoglalását és értelmezését, és
fejleszthetik általános műveltségüket.
A kutatók azt javasolják, hogy az iskoláknak a tanítás
későbbi kezdésével és/vagy reggeli biztosításával kellene szerepet vállalniuk a
reggeli fontosságának hangsúlyozásában, hogy lehetővé tegyék a tanulóknak a
reggeli órák előtti étkezés előnyeinek kihasználását.
Forrás: newsee.hu
0 Megjegyzések