MMM BAKTÉRIUMOS BURGER. EGY ÁTLAGOS GRILLSÜTŐ 1,7 MILLIÓ MIKRÓBÁT TARTALMAZ NÉGYZETCENTIMÉTERENKÉNT-124%-KAL TÖBBET, MINT A WC ÜLŐKÉD, DERÜL KI EGY ÚJ BRIT KUTATÁSBÓL. 

Amikor legutóbb használtad a grillsütőd, megvártad, hogy kihűljön, aztán levitted szépen a pincébe és egész télen nem is gondoltál rá. Így az ételdarabok a rácson, a sütő szélén és belsejében szépen hasmenést és hányást előidéző bacilusokká alakultak. “Amikor pedig bekenegeted a nyers húst a páccal, megfertőzöd az ecsetet, a pácot és mindent, amihez hozzáérsz-akár olyan dolgokat is, amikre nem is gondolsz,” állítja dr. Francis Busta, a National Center for Fodd Prevention and Defense munkatársa a Univeristy of Minnesota tanára.

Ezért mielőtt nekiállnál a grillezésnek-és megmérgeznéd az egész családod- tisztítsd ki rendesen a sütőd.

1.Dörzsöld le

A grillsütő minden egyes részét külön-külön dörzsöld át valamilyen tisztítószerrel, de a szappan és víz is megteszi. Ha porcelánnal borított a sütő belseje, nem pedig öntöttvas, akkor jobb, ha kicseréled, ez hamarabb tönkremegy.

2.Evakuáld a régi kajákat

Tisztísd meg a sütőd a hamutól is, erre egy műanyag spatula a legjobb. A porcelánnal bevont sütőre használj ablakmosó folyadékot.

3. Az égőkre is figyelj

Ha gázzal működő grillsütőd van, akkor is használhatsz szappanos vizet. Jól tisztítsd meg vele az összes részt, ha pedig valamelyik eltört, feltétlenül cseréld ki.

4.Polírozd ki

Ha nagyobb sütőd van, olyan, aminek az oldalára tudsz pakolni, azokat a részeket is jó alaposan mosd le.

5. Gyújts be

Ha minden megszáradt, itt az ideje begyújtani. Minden alkalommal hagyd 20 percig melegedni a sütőt, így minden része egyenletesen felforrósodik.

6. Süsd készre

Vegyél egy húsokhoz használható hőmérőt, így biztos mindent átsütsz majd és használj külön eszközöket a nyers és a készre sült húsokhoz.

7. Edd meg, vagy fagyaszd le

A legjobb, ha minden azonnal elfogy, ha viszont marad még egy kevés steak, a legjobb, ha beteszed a hűtőbe, főleg ha nagyon meleg van. Ne hagyd kint 2 óráig a készre sült húsokat, de a krumplisalátának és a tojásoknak se tesz jót, ha sokáig vannak az asztalon.

Forrás: http://menshealth.hu