A GDP növekedésének beindítását, a befektetői bizalom helyreállítását, a kiszámítható üzleti környezetet, valamint a hitelezés beindítását nevezte az ingatlanpiac fellendülése feltételének a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója a Napi Gazdaság című lap konferenciáján, csütörtökön Budapesten.

MTI - Az ingatlanpiaci fórumon Akar László ugyanakkor hozzátette: az említett feltételek hiányában is elképzelhető egy-egy ingatlanpiaci szegmens enyhe fellendülése, amennyiben a kamatok annyira leesnek, hogy a bankinál magasabb hozamot ad az ingatlan bérbeadása, és így beindul a kereslet.
 
Úgy vélte, a lakásberuházásokat nem lendítették fel a kormányzati intézkedések. Ahhoz, hogy a családok új lakást vásároljanak, a jövedelmi helyzetük javulása, pozitív jövőbeli kilátás, valamint bankhitel is szükséges.
 
Akar László szerint a teljes ingatlanpiacon az idén minimális növekedés várható, amely jövőre is folytatódik, de ennek nem a külső környezet megváltozása lesz az oka, hanem az, hogy a piac korábban túlreagált és most korrigál.