'A C-vitamin képes elpusztítani a gyógyszerrezisztens tbc-t' - mutattak rá amerikai tudósok laboratóriumi körülmények között végzett kutatásuk során. A meglepő felfedezés új utakat nyithat a súlyos betegség kezelésében - számol be a BBC.

A tbc-t az úgynevezett Mycobacterium tuberculosis baktérium okozza, amely tönkreteszi a tüdő szöveteit. Cseppfertőzéssel, a levegőn keresztül is terjed. Becslések szerint világszerte 650 ezer ember szenved multidrogrezisztens tbc-ben.

William Jacobs mikrobiológus professzor és az Albert Einstein Orvosi Iskola kutatócsoportja arra felfigyelt fel, hogy a laboratóriumi vizsgálat során a C-vitamin olyan redukálószerként lépett fel, amely előidézte a szabad gyökök termelődését, amelyek elpusztították nemcsak a tbc-baktériumot, de annak gyógyszerrezisztens törzsét is, amely nem kezelhető a hagyományos antibiotikumokkal.

'Egyelőre nem tudjuk, hogy a folyamat működik-e az emberi szervezetben vagy az állatokéban. Mindenesetre új utakat nyithatna a kezelésben, ugyanis vannak olyan tbc-baktériumtörzsek, amelyek ellen nincsenek gyógyszerek' - mondta a professzor.


A tuberkulózis kezelése a normál, nem rezisztens törzsek esetében is hosszadalmas folyamat, a pácienseknek legalább hat hónapig antibiotikumokat kell szedniük. Sokan nem is fejezik be a kezelést, és ez hozzájárul a gyógyszerrezisztens törzsek terjedéséhez.

Forrás: orientpress.hu