A túl kemény vaj könnyen kenhető lesz, ha a vajtartó felett
gyorsan áthúzunk egy forró edényt.
Ha a tészta készítéséhez lágy vajra van szükségünk,
reszeljük a tálba, rögtön gyúrható.
A kemény vajat könnyen felkeni a kenyérre, ha közben a kést
meleg vízbe mártja.
Ha vajjal készül a süteményt, először a vajat keverjük
habosra, azután adjuk hozzá a cukrot és a tojást.
Vajjal készült tésztákat erősebb tűznél kell sütni.
A leves nem fut ki, ha a fazék belső karimáját kevés vajjal megkenjük.
Az állott, gyengén avas vaj ízét helyrehozhatjuk, ha 10 dkg
vajra számítva késhegynyi szódabikarbónát elkeverünk benne. Fél óráig hagyjuk
állni, majd többször váltott hideg vízzel jól átmossuk és gyengén megsózzuk. A
szóda közömbösíti a savat, és a vaj ismét ízletes lesz.
Forrás: szepzold.hu
0 Megjegyzések