A bélrendszerrel kapcsolatos megbetegedésekről általában kellemetlen beszélni, pedig sokan küzdenek velük. Íme, néhány otthoni tipp, amelyek megkönnyíthetik a dolgodat.

A kutatók mára sajnos nagyon sokféle bélrendszeri problémát diagnosztizáltak, közülük a két leggyakoribb rendellenességről, a székrekedésről és a hasmenésről ejtünk néhány szót.
A hasmenés (latin nevén diarrhoea) alapvetően nem számít konkrét betegségnek, inkább valamely más betegség előjele lehet. Okozói általában különféle baktériumok vagy vírusok, amelyek nagy része szájon keresztül kerül a szervezetbe, és élelmiszerekben, higiéniai úton vagy a légutakon át is eljuthatnak hozzánk. Így a hasmenéses kórokozóit gyakorlatilag bárhol összeszedhetjük a strandtól a szupermarketeken át az éttermekig. A hasmenés során a bélrendszer gyakorlatilag kilöki magából ezeket a vírusokat, a veszélyt viszont az okozza, hogy velük együtt nagy mennyiségű folyadék és értékes só is távozik a testünkből.
A székrekedés (obstipatio) szintén inkább tünet, mint önálló betegség, de persze ettől még nem kevésbé bosszantó, és olykor kimondottan fájdalmas dolog. Akárcsak a hasmenést, ezt is gyakran vírusok és baktériumok okozzák, és legtöbbször valamilyen bélbetegség áll a háttérben, de lehet esetleg gyógyszer vagy más készítmény mellékhatása, sőt idegi alapon is előfordulhat (ez a fajta akut székrekedés például kisbabáknál gyakori az anális szakaszban, és általában pszichés okai vannak).

Ha nem rohannál az orvoshoz... a hasmenéssel

Amikor az embernek hasmenése van, nem csupán kényelmi vagy elvi szempontból nem igyekszik azonnal a körzeti rendelőbe, hanem mert a hasmenés általában nem kegyelmez: hosszú órákon keresztül, hogy is mondjuk, „helyhez köti” elszenvedőjét. Tehát, amit otthon megtehetsz az, hogy azonnal megkezded az elveszített folyadék és só pótlását. Igyál sok vizet vagy ízesítetlen teát (a zsálya, az ürmösfű, a borsmenta, a csalán, az édeskömény, a kamilla, a lándzsás útifű és a tölgyfakéreg kivonata is nagyszerűen mérsékeli a tüneteket, azonkívül a beleket is megnyugtatja), de szóba jöhet még a vízzel készített kakaó (hasfogónak is ajánlják), valamint némi gyümölcslé is. Nagyon keveset egyél, az azonban legyen tápláló: régen az asszonyok árpa- vagy rizskását készítettek a hasmenéses betegnek, ma már inkább az élesztőt, az étcsokoládét, az őrölt szerecsendiót, a ropit, a sós kekszet, a kétszersültet, a főtt krumplit, a főtt rizst és az almát javasoljuk, esetenként kiegészítve egy kis (száraz, nem zsíros) főtt hússal. Ha azonban a tüneteid egy egész napnál tovább tartanak, és ez alatt nem enyhülnek, haladéktalanul fordulj orvoshoz, mert a heveny hasmenés nagyon komoly következményekkel járhat; a só- és folyadékveszteség veseelégtelenséghez, az pedig akár súlyos kiszáradáshoz is vezethet. Ez esetben óvd a körülötted élőket is, a kontrollig ne nagyon érintkezz a többiekkel, moss kezet, amilyen gyakran csak tudsz, és a legjobb, ha külön szobába költözöl erre az időszakra (de előfordul, hogy enyhébb probléma esetén is egy éjszakára befektetnek a kórházba, ahol sóoldatos infúziót kapsz). Fontos az is, hogy mivel pszichés alapon is lehet hasmenésed, a gyógyulási szakaszban próbáld kikapcsolni az agyadat, és engedd meg magadnak a feltöltődést: olvass, nézz filmeket vagy beszélgess, de semmiképpen ne stresszelj.

Ha nem rohannál orvoshoz... a székrekedéssel

Ha hiszed, ha nem, az akut székrekedéses tüneteket is okozhatja (a már említett tényezőkön kívül) a rendszertelen táplálkozás és a stresszes élet. Ez a rendellenesség nem csupán a mosdóban töltött perceket nehezíti meg, de kellemetlen lehelettel és állandó szélgörcsökkel járhat, ez pedig az életünk egyéb területeire is hatással van, arról nem beszélve, hogy többek között a bélrák, az aranyér, a pajzsmirigyproblémák, a cukorbetegség és az érszűkület kialakulásának veszélye is nagyobb lehet miatta. Ha azt veszed észre, hogy heti három alkalomnál többször sikertelenül hagytad el a toalettet, az sajnos már székrekedésnek számít, ilyenkor a következőket teheted: fogyassz rosttartalmú élelmiszereket, például gyümölcsöket és zöldségeket (körtét, almát, narancsot, banánt, paradicsomot, sárgarépát), és ha teheted, csak teljes kiőrlésű pékárut vásárolj. A zabkorpa és a zabpehely is hasznos lehet, valamint székrekedéses tünetek esetén vedd komolyan a napi másfél-két liter folyadékra vonatkozó szabályt (ez normális esetben nem feltétlenül állja meg a helyét, de székrekedésnél mindenképpen), például kezdd azzal, hogy közvetlenül ébredés után elfogyasztasz egy pohár gyermekláncfű-, kökény- vagy bodzateát. A reggeli kávé is segíthet a tüneteiden, a koffeinnel viszont óvatosan bánj, mert hashajtó hatása mellett vízhajtóként is funkcionál, szóval ne vidd túlzásba a fogyasztását. És persze tudjuk, hogy már a könyöködön jön ki, és nem is egyszerű feladat, de próbálj minél kevesebbet stresszelni – az emésztőrendszered hálás lesz érte.

Forrás: otvenentul.hu