Az elhúzódó tél, hiába ért véget, a bőrt is nagyon
megviselte, szerencsére hamarosan egyre több hazai gyümölcsöt lehet találni a
piacon, melyeket nemcsak a vitaminraktárak feltöltésére használhatsz, de
megújíthatod velük a bőrödet is.
Az eperben rengeteg antioxidáns van, ezért ideális bőrápoló,
és hidratáló hatása sem elhanyagolható. Pakolásként tejszínnel keverd össze, a
szeplőket is halványíthatod vele. Az eper azonban allergén, ezért, ha viszket
vagy ég tőle az arcod, akkor mosd le.
A málna előnye víztartalma mellett a magas ásványianyag- és
C-vitamin-tartalma, és sok antioxidáns flavonoidot is tartalmaz. Ezek teszik
remek bőrápolóvá. Elég szétnyomkodni pár szemet, majd az arcra halmozni, és 20
perc után lemosni.
A májusi cseresznye remek hidratáló és hámlasztó. A bőrnek a
napfényes időszakban is szüksége van enyhe hámlasztásra, erre tökéletesen
alkalmas a cseresznye, például natúr joghurttal összekeverve.
A ribizli savanyú ízéből könnyen kikövetkeztethető, hogy
savtartalma magas, ezért jó hámlasztó. Aki készített már ribizlilekvárt, tudja,
hogy milyen puhává teszi a bőrt. Pakolásként használd, és után ne hagyd ki a
hidratálást.
A sárgabarackban lévő A-vitamin, illetve béta-karotin
bőrerősítő hatása miatt nemcsak ráncok, de pattanások ellen is jó. Belsőleg a
bőrt és a hajat is táplálja.
Az őszibarack elsősorban hámlasztásra jó, de figyelj, hogy
teljesen megszabadulj a héjától, mert az apró szőrök irritálhatják a bőrt.
Zsíros bőrre mézzel keverd el, 15 percig hagyd hatni, utána pedig alaposan
hidratálj.
Az alma igazi jolly joker, hiszen egész évben kapható.
Reszelve, joghurttal elkeverve nincs nála jobb hámlasztó. A keveréket
megtisztított arcra vidd fel, ha megszikkadt, akkor ujjbeggyel dörzsöld le.
A citrom felpezsdíti a vérkeringést, ezáltal lassítja a bőr
öregedését. Nem beszélve arról, hogy a pattanásokkal is megbirkózik. A citromot
keverd joghurtba, és úgy vidd fel az arcra.
A kivi C-vitamin-tartalma nagyon magas, így még akkor is jót
tesz a bőrödnek, ha külsőleg alkalmazod. Táplálja és energizálja a
kötőszövetet, ami így feszesebbé válik. A kivinek csak a levét használd
pakolásokba, mert a magok irritálhatják a bőrt.
A banán káliumtartalmából adódóan szabályozza a bőr
vízháztartását, táplálja a bőrt, így kisimítja a redőket. Tejszínnel vagy
joghurttal keverd össze, és úgy használd pakolásként.
A gránátalmát az élet gyümölcsének is nevezik, magas B- és
C-vitamin, valamint ásványianyag-tartalma miatt. Természetes polifenolban
gazdag, ami közömbösíti a szabadgyököket. Erős hidratáló és regeneráló hatású,
azonnali felfrissülést hoz, ami helyreállítja a bőr állapotát.
Forrás: femina.hu
0 Megjegyzések