A LEÉGÉS KÖVETKEZMÉNYEI A VÖRÖS ÉS A HÁMLÓ BŐRNÉL JÓVAL TOVÁBB HÚZÓDHATNAK. DR. MONA MOHARA, A YALE EGYETEM  PROFESSZORA  SZERINT 18 ÉS 39 ÉVES FÉRFIAK KÖRÉBEN A BŐRRÁKOSOK ARÁNYA NÉGYSZERESÉRE NŐTT AZ ELMÚLT 40 ÉVBEN.

Az ok egyszerű: az emberek nem megfelelően védekeznek a napsugárzás ellen. A többség csak az ajánlott napvédő krém- mennyiség negyedét-felét használja, ami arra elég, hogy megtöltsön egy felespoharat, jelentette az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia. Most, hogy már tudod mennyi napvédő krémet kell használnod Dr. Gohara  további öt tippet ad, hogy felismerd és megelőzd  a bőrrákot.

NAPELLENZŐ
A káros ultraviola sugárzás könnyedén behatol a házak, irodák és kocsik ablaküvegén. A Washingtoni Egyetem kutatása még azt is kimutatta, hogy a bőrrák gyakrabban alakul ki az amerikaiak testének bal oldalán, feltételezhetően a napsugárzás miatt, ami vezetés közben éri őket. Használj 30-as vagy nagyobb faktorú, könnyű összetételű napvédő krémet arcra, karra és kézre, mielőtt nyári kocsikázásra indulsz, éstájékozódj a kocsid ablakára applikálható UV-védő fóliáról is.

DÉLUTÁNI SZIESZTA
Aki korán kel… nem lesz bőrrákos. Persze csak akkor, ha délután bemenekülsz a házba és pihensz. A fűnyírást vagy kocogást tudd le reggel és ne is gondolj rá, hogy délután kifekszel a teraszra. Dr. Gohara szerint a délutáni napozás ötszörösére növeli a bőrrák kialakulásának esélyét. Nemcsa a sugárzás gyengébb délelőtt, de ilyenkor a test is több fehérjét termel, ami védi bőröd a nap káros hatásaitól.

LE A TEXTILT
Kérd meg a partnered, hogy vizsgálja meg alaposan a nehezen látható testfelületeket, mint például a hátad, a füled vagy a fejtetőd. „A melanóma kialakulása a háton kifejezetten gyakori férfiak körében, akik gyakran ledobják magukról a pólót a nyár folyamán és megfeledkeznek a napvédő kréj használatáról”- mondta Dr. Gohara. Már találtál magadon gyanús anyajegyeket?Következő lépésként mindenképp jelentkezz be a bőrgyógyászodhoz.

CSOMAGOLD BE
A szexuális úton terjedő betegségekkel szembeni védekezés a bőrrák kialakulását is meggátolhatja. A HPV vírus, ami bőrről bőrre vagy bőrről szájra terjed, pikkelysejtes bőrrákot alakíthat ki, ami egy nem-melanómás tumor. Kell újabb indok arra, hogy védekezz?

TÉRKÉPEZD FEL
Ha nagyon sok anyajegyed van, látogass el egy bőrgyógyászhoz, aki elvégez rajtad egy feltérképezést egy speciális szoftverrel, ami a teljes testfelületedet felméri és segít ráakadni az apróbb bőrelváltozásokra is. így már azelőtt leszámolhatsz a problémás pöttyökkel, mielőtt azok elrákosodnának.

Forrás: http://menshealth.hu