A gomba az egyik legsokoldalúbb zöldség.
Nemcsak sok fajtája van, de szinte végtelen számú elkészítési lehetősége is:
grillezve, vagy főzve, pépesítve vagy akár nyersen is tálalható - olvasható a
Fox News oldalán. Emellett a gombák tele vannak vitaminokkal és ásványi
anyagokkal, így az egészségre is jótékony hatással bírnak.
A következő gombák mindegyikének külön
egészségügyi jótékony hatása van.
A rókagomba finom gyümölcsös ízű, de légy
óvatos, mert hogyha túlfőzöd, akkor túl puha lesz. Gazdag A-, B- és
D-vitaminban, valamint tele van olyan ásványi anyagokkal, mint a réz, a kálium,
a kalcium, a cink és a szelén. Emellett glutaminsavat tartalmaz, amely erősíti
az immunrendszert, segít megőrizni a sejtek egészségét, harcol a fertőzések
ellen, és enyhíti a rheumatoid arthritis tüneteit.
A kucsmagomba kiváló összetevője a
pörkölteknek, szószoknak, ráadásul nagyszerű kálium- és szelénforrás, valamint
gazdag B vitaminokban.
Az enoki nagyon tápláló, a káliumon és
szelénen kívül riboflavin, vagyis B2 vitamin is van benne. A fogyókúrázók
barátja, hiszen egy teljes csésze mindössze 30 kalóriát tartalmaz.
A maitake gomba szintén immunerősítő, B- és
D-vitaminban gazdag. A szakácsok egyik kedvence, párolva köretként gyakran
készítik vendégeiknek.
A laskagomba szintén kedvelt levesek,
pörköltek, sültek ízének gazdagítására. Fehérjében, rostban, B-vitaminban és
rézben gazdag. Csökkenti a koleszterinszintet, emellett gyulladásgátló,
antivirális és antibiotikus tulajdonságai révén fejti ki jótékony egészségügyi
hatásait.
Forrás: wellnesscafe.hu
0 Megjegyzések