Rosszt fényt vet az MLSZ-re az Eger gazdasági csődje és a bizonytalanság, hogy a sereghajtó be tudja-e fejezni a focibajnokságot. Úgy tudjuk, a szövetségben már a létszámcsökkentésen gondolkoznak.

Hamarosan ismét tizenkét csapatos lesz a magyar élvonalbeli futballbajnokság? Egyáltalán nem kizárt, ugyanis a Bors úgy értesült: az egri klub gazdasági bedőlése miatt gondolkodóba esett a honi fociszövetség (MLSZ) vezetése, hogy a közeljövőben csökkenteni kellene az NB I jelenlegi, tizenhat csapatos létszámát.
A Heves megyei egyesület a múlt hét végén, a meccs előtti nap estéjén SMS-ben tudatta ellenfelével, hogy kiáll-e egyáltalán, a tulajdonosai pedig ma döntenek arról, hogy be tudják-e fejezni a bajnokságból hátralévő négy fordulót. Fontos tudni, ha az Eger esetleg be is dobja a törölközőt, a már lejátszott meccseinek eredményeit nem változtatják meg, a hátralévőket viszont 3-0-s gólkülönbséggel a leendő ellenfelei javára írják jóvá. Az MLSZ-ben egyelőre még bíznak abban, hogy nem csorbul a verseny szelleme.
– Le a kalappal az Eger futballistái, szakmai stábja előtt, hogy a méltatlan körülmények ellenére is sportemberhez méltón szerepeltek az elmúlt hetekben – mondta Borbély Zoltán, az MLSZ jogi igazgatója. – A szövetség annyiban tudott segíteni a klubnak, hogy a pályahasználati díját átvállalta, és az egyébként is járó jogdíjakat korábban elutalta, többet azonban nem tehetünk, mert az már sértené a versenysemlegesség elvét.
– Mindenesetre az Eger kálváriája jelentős presztízsveszteséget jelent a magyar labdarúgásnak, így jövőre teljes mértékben indokolt az egycsoportos NB II, és érdemes elgondolkodni, hogy még egyes élvonalbeli klubok sem tudnak megfelelni az európai viszonylatban nem túl szigorú licencfeltételeknek.
Orvosolhatná a problémákat egy esetleges létszámcsökkentés. Az NB I-ben legutóbb a 2000–2001-es bajnokság rájátszásától kezdve 2004 nyaráig volt tizenkét csapatos a bajnokság.
– A csökkentés érdekeket sért, de be kell látni, hogy a magyar klubcsapatok kereskedelmi bevételei igen alacsonyak, sokukat elsősorban a televíziós közvetítésekért járó pénz tartja el. Megfelelő erősségű piaci térségek és a városok lélekszáma alapján maximum nyolc-tíz élvonalbeli csapatnak lenne létjogosultsága az NB I-ben – vélekedett Dénes Ferenc sportközgazdász. 
Forrás:BorsOnline