Az újhagyma, a hónapos retek és a medvehagyma után a tavaszi
zöldséges standok igazi sikerdarabja a halványzöld tavaszi tök. Az úritök vagy
főzőtök ebben a rendkívül zsenge formában olyan sokrétűen fogyasztható és
annyira jótékony, hogy vétek lenne elszalasztani!
A sokoldalú zsenge tök
Alapvetően kétféle tökkel találkozik magyar vásárló a
piacon, zöldségesnél: tavasztól őszig a halvány héjú, hosszúkás alakú
főzőtökkel, amelyet spárgatök vagy úritök névvel is illetnek, valamint az
ősztől tavaszig, ritkább esetben nyáron is beszerezhető narancsszínű
sütőtökkel. Eltekintve attól, hogy mindkét nagy csoportnak számtalan fajtája
ismert és kedvelt, az „istengyalulta” (magától szálaira hulló) nyári töktől a
hokkaidó tökként is ismert kisméretű, gömbölyű, rendkívül ízletes téli
csemegéig, abban biztosak lehetünk, hogy a kapros-tejfölös tökfőzelék a világos
héjúból készül.
A zsenge úritökök messziről felismerhetők halványzöld
héjukról
Bár sokaknak már a főzőtök szóról is azonnal a tökfőzelék,
maximum a tökös-mákos rétes jut eszébe, a lényegében éretlen állapotban
szüretelt, héjastól is fogyasztható zsenge tök ennél lényegesen változatosabb
formában is elkészíthető.
A tökfélék (a fajtában, színben és formában egyaránt gazdag
családba tartozik többek között a patisszon és az uborka is) minden bizonnyal
Közép-Amerikából származnak, bár vannak olyan kutatók, akik nyugat-afrikai
eredetétét valószínűsítik. Régészeti leletek tanúsága szerint Kr.e. 5000 táján
már biztosan termelték és fogyasztották a mai Mexikó területén élők, és jóval
Kolumbusz érkezése előtt elterjedt az egész kontinensen. Sok egyéb mára nagyon
európainak számító zöldségfélével együtt a tökféléket is Kolumbusz felfedező
útjainak köszönheti az öreg kontinens lakossága.
Az Újvilágból érkeztek Európába a tökfélék, számos ma már
itt őshonos zöldségfélével
Magyarországon is régóta termesztik különböző fajtáit – az
igazán zsenge tök azonban csupán néhány éve lett közkedvelt alapanyag, pedig
hallatlanul sok jótékony tulajdonsággal rendelkezik.
Fitten, energikusan zsenge tökkel
A kisméretű, 18-20 cm hosszúságot elérő halványzöld
példányok a legértékesebbek. No nem azért, mert magas tápértékkel rendelkeznek
– épp ellenkezőleg! Kalóriában jóllehet igencsak szegény a zsenge tök, és
fehérje, valamint szénhidráttartalma is alacsony, de kiemelkedően magas a
szerves sótartalma, ami kifejezetten előnyös diétázók, sportolók és egyoldalúan
táplálkozók számára. A szerves só, amelyből a vegetáriánusok gyakran hiányt
szenvednek, elengedhetetlen az egészséges szervezethez – elsősorban a máj és a
hasnyálmirigy működésében játszik kiemelkedő szerepet. Ha nem jutunk elegendő
mennyiségű szerves sóhoz, fáradékonynak, levertnek, erőtlennek érezzük
magunkat, ami nem egyszerűen tavaszi fáradtságot, de olyan súlyos kimerültséget
is eredményezhet, amelyet sokkal jobb megfelelő természetes forrásokból
megelőzni, mint gyógyszeresen kezelni.
A legtöbb jótékony összetevőt nyersen tartalmazza a zsenge
tök
A legnagyobb koncentrációban akkor nyerhető ki a szerves só
a zsenge tökből, ha azon frissiben elropogtatjuk, vagy kipréseljük értékes
levét (keverhetünk hozzá sárgarépát, almát is), amely természetesen nem
egyszerűen a fáradékonyság, krónikus fáradtság ellen hatásos, de a komoly
verejtékezéssel járó intenzív sportolás, szaunázás vagy a nagy nyári kánikula
idején is létfontosságú. Kutatások bizonyították, hogy a rendszeres friss tök
fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, ráadásul a köszvénnyel küzdők is
bátran ehetik alacsony purintartalma miatt, sőt a hiperaktivitás kezelésében is
igen hatékony.
Magas rost- és víztartalmának köszönhetően kifejezetten
jótékonyan befolyásolja az emésztést, nagyobb mennyiségben vizelethajtó. A
csontritkulás megelőzésében pedig azért játszik fontos szerepet, mert
ásványianyag-összetétele segíti a kalcium beépülését a csontokba. Megfelelő arányban
tartalmaz nátriumot, mangánt, rezet és cinket. Nyersen fogyasztva viszonylag
magas a C-vitamintartalma, de béta-karotin és B1-, valamint B2-vitamin is
található benne.
Bár sokan idegenkednek tőle, érdemes kipróbálni salátákban
akár vékony karikákra szeletelve, akár apróra kockázva – csakis héjastól!
Remekül illik a retekhez, paradicsomhoz, zöld leveles salátákhoz.
Tavaszi görögös saláta zsenge tökkel
Hozzávalók:
2-3 db zsenge tök (kb. 40 dkg)
2-3 db érett paradicsom
20 dkg fetasajt
1 db kisebb fejes saláta
1 csokor újhagyma
1 kis csokor metélőhagyma (snidling)
1 kis csokor petrezselyemzöld
10 dkg magozott fekete olívabogyó
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
ízlés szerint só és bors, csipetnyi cukor
Elkészítés: A zöldségeket megmossuk, a zsenge tököt hámozás
nélkül nagyjából 1 cm-es kockákra daraboljuk, csakúgy, mint a paradicsomot és a
fetát. A saláta leveleit nagyobb falatokra tépkedjük, az újhagymát
felkarikázzuk. A zöldségeket nagy salátástálba halmozzuk, majd hozzáadjuk az
olívabogyót. A petrezselymet finomra aprítjuk, a snidlinget ollóval
felvagdossuk. Az öntethez az olajat és az ecetet kevés sóval (ízlés szerint
csipetnyi cukorral), borssal elkeverjük, majd a zöldfűszerekkel együtt a
zöldségekhez adjuk. Alaposan átforgatjuk, azonnal tálaljuk.
A zsenge tök már alakjából és szerkezetéből adódóan is
(magjai még nem fejlődtek ki) minden olyan fogáshoz tökéletes, amelybe cukkinit
használnánk. Tésztaételekhez, szószokhoz, levesekhez, ragukhoz, lepényekhez, de
önmagában grillezve is nagyon finom.
A cukkininél is zsengébb tök igazi grillrácsra való zöldség!
Pácolt, grillezett zsenge tök
Hozzávalók:
4-5 db zsenge tök
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál tengeri só
1 teáskanál szárított rozmaring
1 teáskanál szárított kakukkfű
1 citrom leve
ízlés szerint frissen őrölt bors
Elkészítés: A grillsütőt vagy serpenyőt előkészítjük, a
kontaktgrillt felmelegítjük – attól függően, kinek melyik eszköz áll
rendelkezésére
A zsenge tököt nagyjából 1 cm vastagon felkarikázzuk, vagy hosszában
vékonyan felszeleteljük. A pác hozzávalóit egy nagy tálban elkeverjük, ebbe
szórjuk a tökkarikákat. 4-5 percet állni hagyjuk.
Grillrácsra rakosgatva 3-4 perc alatt megsütjük.
A sült padlizsánszeletekhez hasonlóan a zsenge tök is remek
vendégváró – zöldfűszeres krémekkel, zöldségekkel töltve
Mivel a tök semleges ízű zöldségféle, bátran használjunk a
fűszerezéséhez markáns zöldfűszereket! A kapor, a bazsalikom, a kakukkfű, a
tárkony, a snidling tökéletesen illik hozzá.
Kalóriaszegény krémleves készülhet belőle sok zöldfűszerrel
gazdagítva, de a zsenge tökből főzött kapros tökfőzelék is különösen ízletes és
alakbarát, ha könnyű habarással készül, sőt érdemes kipróbálni kapor helyett
friss tárkonnyal is!
A tökkarikákat persze ránthatjuk, sőt hosszában félbevágva
hússal, gombával, sonkával is tölthetjük. Remek rakott egytálétel is készülhet
belőle főtt burgonyakarikákkal, sonkával vagy paradicsommal rétegezve, besamel
mártással leöntve, csőben sütve.
A zsenge tök persze jól kombinálható családtagjaival is. A
rántott vagy grillezett tökkarikákhoz készülhet tejfölös uborkasaláta, de
cukkinivel társítva quiche-be is kerülhet.
Parmezánnal, tejszínes mártással villámgyors tésztavacsora
készülhet zsenge tökkel
Gyors, egyszerű és abbahagyhatatlan a reszelt burgonyából és
zsenge tökből formált, serpenyőben sült lepényke vagy tócsni.
Zsenge tökös lepényke - liszt és tojás nélkül
Hozzávalók:
kb. 40 dkg zsenge tök
30 dkg sárga héjú burgonya (pl. Ella)
ízlés szerint só
bors
frissen őrölt szerecsendió
A sütéshez:
3 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn
lereszeljük. A reszelt burgonyát egy nagyobb szűrőbe rakjuk, aláteszünk egy
tálat. A kezünkkel alaposan kinyomkodjuk a levét. A burgonyát szikkadni
hagyjuk, a levét pedig addig hagyjuk állni, míg az aljára szépen kiül a
keményítő. A tiszta levet óvatosan leöntjük, a maradék keményítőt (kevés
folyadék persze marad benne) pedig a félretett burgonyához adjuk. A zsenge
tököt is lereszeljük, a burgonyához adjuk, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval
fűszerezzük.
A serpenyőben felforrósítjuk a vaj és az olaj keverékét,
nagyjából 1 evőkanálnyi halmokat teszünk bele a tökös burgonyából, mindkét
oldalukon pirosra sütjük a lepényeket.
Konyhai törlőpapírra szedjük, a felesleges olajat
felitatjuk.
Tojással, újhagymával minipalacsintákká sülhet a zsenge tök
Ez a recept nem tartalmaz sem lisztet, sem tojást, az ezekre
érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják! Aki persze nem akar bajlódni a burgonya
levének leszűrésével, és nem érzékeny egyik összetevőre sem, nyugodtan keverjen
a kinyomkodott burgonyához 1 evőkanál réteslisztet, és akár 1 tojást is
hozzáadhat a masszához – gazdagabb, de kevésbé ropogós lepény lesz a
végeredmény.
Forrás: noihirek.hu
0 Megjegyzések