Európában is egyre felkapottabb a gluténmentes afrikai
gabona, a teff...
Az etiópiai gabonanövényt egyre többen fedezik fel maguknak,
kezdetben az Államokban terjedt el, mára azonban már Európában - a paleolit
diéta térhódítása óta - egyre több helyen lehet hozzájutni a gluténmentes
teffhez, aminek világos és sötét változata is ismert.
Afrikában a teff lisztből készült szivacsos állagú kenyeret
köretként fogyasztják, vagy - a tortijjához hasonlóan - ebbe csomagolják az
ételeket, de sok helyen evőeszközt is készítenek belőle. Köretként való
elkészítése pofonegyszerű, egy pohár gabonát két pohár vízzel kell felforralni,
majd lefedni, állni hagyni, amíg az összes vizet magába szívja. A gluténmentes
liszt sütéshez is kiváló...
Az afrikai gabonanövény vasban, kalciumban, cinkben,
aminosavakban, proteinben, B-vitaminban és rostban gazdag, a belőle készített
tészták kiválóan illeszkednek a paleolit diétába, de cukorbetegeknek is
ajánlják.
Forrás: noihirek.hu
0 Megjegyzések