A gyermekláncfű, más néven pitypang sárga virágja ott pompázik az útszéleken, a mezőkön, hirdetve, hogy végre visszavonhatatlanul itt a tavasz. Ezt a nagyon igénytelen növényt a népi gyógyászatban már az ókorban is használták. A 17. századtól pedig Európa

A népnyelv több mint 500 különböző néven ismeri, például: kácsavirág, kikirics, barátfej, bimbófű, buborékfű, láncfű, pimpáré, zsibavirág. Tavasszal a kankalinnal, csalánnal együtt a legelső gyógynövények egyike, amelyekkel megkezdhetjük a szervezet méregtelenítését. Nemcsak nagy (4-5%) káliumtartalmú levele, hanem feldarabolt gyökere is kiváló főzelék-alapanyag. Levelét salátának is fogyaszthatjuk (a pitypang nemesített változatát nevezzük ruccolának!), megpörkölt gyökere pedig élénkítő, így egészségesebb, mint a feketekávé.

Keserűanyaga többek között a salátában is előforduló lactucopikrin és lactucin. Hatóanyagtartalma a virágzás idején a legnagyobb. A pitypang levelét és gyökerét a népi gyógyászatban használják. A növény szeszkviterpén lakton keserűanyagokat, flavonoidokat, cseranyagot, szterolokat, káliumsókat, karotinoidokat, inulint tartalmaz.

Több vértisztító, étvágyjavító és vizelethajtó teakeverék állandó komponense, emellett máj- és epebetegségeknél is használják. Gyomor- és bélbetegségek esetén étvágyjavító és emésztést elősegítő hatása van, emellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Emésztési zavarok miatt kialakult ekcémák és sömörök ellen is hatásos. Magas kálium- és savanyú triterpénszaponin-tartalma miatt pedig jó vizelethajtó.


Nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazható: reumás panaszok, fájó ízületek esetén ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás. A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása: sok A-vitamint tartalmaz, valamint D-vitamint, C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt.

A kivételes alkalmazkodóképességű növény, mindenütt kihajt, "ejtőernyős" magjait bárhová repíti is a szél. Az egész növényt behálózzák a tejedények és a tejcsövek. Ha megsérül, minden részéből keserű, sárgásfehér tejnedv csurog, melyben viaszszerű anyagokon kívül kaucsuk is található.

FIGYELEM! A gyermekláncfűben található tejnedv nagy mennyiségben mérgezési tüneteket okozhat. Alkalmazása ellenjavallt epevezeték-elzáródás, gyomor- és nyombélfekély esetén, epekő gyógyítására pedig csak orvosi felügyelet mellett használjuk. Ügyelni kell arra is, hogy a szeszkviterpén-tartalom egyesekből allergiás bőrreakciót vált ki.

Hogyan használjuk?
A pitypanghoz általában élő növényként juthatunk hozzá a kertekben, mezőkön, illetve a boltokban. Fontos hogy a levelek hibátlanok legyenek! Jó tudni, hogy virágzás után a levelek megkeserednek!

Amennyiben cserepes növényt vásárolsz, tartsd fényes helyen és naponta öntözd! Ha vágott formában vásárolod, akkor tárold hűtőben, lezárt, lefóliázott edényben. Utóbbi esetben amilyen gyorsan csak lehet, használd fel a leveleket.

Tea: 3 dl vízben forraljunk fel 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet, 1 percen át főzzünk, majd 15 perc elteltével szűrjük le. Kúraszerűen 6 héten át napi 2 csészével fogyasszunk belőle.

Borogatás: 3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyünk fél liter vízbe, forraljuk fel, és főzzük 5 percig, majd készítsünk belőle pépet, kenjük rá egy kendőre és helyezzük a fájó ízületre.

Szirup: 2-3 dl vízben főzzünk meg 2-2 evőkanál gyermekláncfűgyökeret és -levelet. A felforralástól számítva 1 percig főzzük, majd szűrjük le. A főzethez adjunk 120-150 g cukrot, így sziruposan besűrűsödik.

Pitypangos finomságok
Pitypangméz

Hozzávalók:
két marék pitypang, 1 l víz, 1 kg cukor, 2 karika citrom.

Elkészítés:
két nagy marék pitypangvirágot 1 l vízben főzünk, amikor a víz bugyogni kezd, levesszük a tűzhelyről, és másnapig állni hagyjuk. Leszűrjük a főzetet, és jól kinyomkodjuk. Az 1 liternyi léhez hozzáadjuk a cukrot, a citromkarikát, és fedő nélkül, közepes hőmérsékleten felfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne forrjon, és ne legyen nagyon sűrű, mert akkor kikristályosodik! Nagyom finom és egészséges mézet kapunk. Ha kihűlt üvegekbe töltjük, tehetünk bele például dióbelet is.

Pitypangsaláta

Hozzávalók:
25 dkg pitypanglevél, 20 dkg márványsajt, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vajban pirított kenyér, 2 evőkanál tejszín, 2 héjában főtt burgonya, 1 gerezd fokhagyma, ecet, só, bors.

Elkészítés:
Egy nagy tálban összekeverjük a tejszínt, ecetet, a szétdörzsölt fokhagymát. Hozzákeverjük a megtisztított pitypangot, az apró kockára vágott főtt burgonyát és az ugyancsak apróra vágott sajtot. A szalonnát előzőleg 5 percig vízben kell forralni és utána szárazra törölni. Tálalás előtt serpenyőben megpirítjuk a füstölt szalonnát és az apróra vágott kenyeret, mamajd mindkettőt a salátába keverjük.  

Forrás: astronet.hu