Két megkeresést is kaptam ezzel a témával kapcsolatban, ezért - rendhagyó módon - megtöröm a tervezett cikksorozatot. Mi a teendő az otthoni erőszak esetén? Ez mindig egy hosszú és bonyolult folyamat, aminek van elő- és utóélete. Ha bármilyen erőszaknak az áldozatai vagyunk otthon, akkor a legelső dolog, amire szükségünk van, az az, hogy azonnal kikerüljünk helyzetből. Vagy egyedül, vagy akár a gyerekekkel. Ugyanakkor szükséges megtenni más intézkedéseket is, de most csak a vészforgatókönyvről fogok írni.

Ha ezt ismeri valaki, mindig tudni fogja használni.

Minden ilyen helyzetben három lépcsőben célszerű gondolkozni.

a. Helyzetfelmérés és az előkészületek:

Mérjük fel, hogy ki az, aki segítséget tud nyújtani, ki az, akiben megbízunk

Ismerjük a tartózkodási helyünket és azt, hogy hol vannak azok az eszközök, amik veszélyesek lehetnek 

ránk, illetve amelyeket támadás esetén fel tudunk használni a védelmünkre

Vészhelyzet esetén a teendők:

megbeszélni egy egyezményes vészjelet a bizalmi személlyel, aki tudja értesíteni a hatóságokat.
kiválasztani a pánikszobát, és előkészíteni.

előkészíteni a menekülési tervet: hová, hogyan, milyen eszközzel, milyen útvonalon jutunk el
célszerű előzetesen tájékozódni azokról a szervezetekről, akiknek a területe a családon belüli erőszakkal kapcsolatos segítségnyújtás és tanácsadás (segélyvonal, telefonszám)
ha van lehetőséged, szerezz be egy telefont, ami kifejezetten vészhelyzetre van fenntartva és tartsd olyan helyen, amit csak te ismersz. (Pl. pánikszobában feltöltve és elrejtve.)
az előkészítés során létre kell hozni egy külső támpontot a menekülés esetére. (Ez lehet a bizalmi személynél is.)

Itt legyen elhelyezve a szükségcsomag, ami mindenképpen tartalmazza a következőket:


b. Szükségcsomag tartalma:

a személyes iratok másolatai (személyi igazolvány, lakcímkártya, születési- és házassági anyakönyvi kivonatok, szakmai bizonyítványok, TAJ és adókártyák, fontos leletek, jogosítvány, gépjáműpapírok,  válási papírok, hivatalos dokumentumok, szerződések, amelyek a vagyonjoghoz kapcsolódnak, orvosi leletek, oltási bizonyítványok stb.)
legalább három váltás ruha a saját és a gyerek(ek) számára
alapvető higiéniai és használati eszközök
kulcsok másolatai
készpénz
külön, privát bankkártya

A szükségcsomagot a figyelem felkeltése nélkül érdemes az felkészülési fázisban apránként feltölteni. Ez tényleg arra kell, hogy ha semmit nem tud felkapni, csak futni van idő. Egyébként pedig érdemes ezeket a dolgokat úgy összekészíteni otthon, hogy két perc alatt össze lehessen szedni egy táskába (eredeti példányok) és azonnal lehessen lépni. Célszerű erre egy közepes méretű hátizsákot kiválasztani.


c. Mi van utána?

Végig kell gondolni az alábbiakat. Van egy támpont, ahová el tudtál menekülni, és a rendelkezésedre áll minden olyan eszköz, minden egészségügyi és  jogi okmány, amelyek birtokában tovább tudsz lépni. De melyek ezek a lépések?

találni egy olyan helyet, ahol biztonságban vagy és ahol a támadó nem talál meg.
megindítani a szükséges jogi eljárásokat a biztonságotok érdekében
kiépíteni egy támogató hálót, ami segít és véd: barátok, szülők, rokonok - akikben megbízhatsz
felmérni, hogy mit tudsz tenni te és a hálózat, hogy ne zaklathasson titeket a támadó
hogyan tudsz biztonságosan munkahelyre, iskolába, óvodába eljutni
milyen segítő szervezetek vannak, akik segíteni tudnak ebben
melyek a szükséges megteendő jogi lépések a védelmed érdekében
távoltartási végzés beszerzése.

Ezek azok az eszközök és módszerek, amire mindenképp szükség van ahhoz, hogy egy ilyen helyzetből biztonságosan kimenekülhessünk. Ez a vészforgatókönyv.

A vészforgatókönyv sajátossága, hogy nem végleges megoldás. Több lehetőség van a helyzetből való kikerülésre. Az arra vonatkozik, ha a támadó közvetlenül fenyegetheti az életünket. Az elmenekülés nem elköltözés. Az elmenekülés arra vonatkozik, hogy biztonságba helyezzük magunkat és a gyerekeket addig, ameddig  jogi védelmet nem kapunk. Nem hosszú időre szól, hanem arról, hogy biztonságban legyen a veszélyeztetett nő és a gyerek(ek).

Azért kellenek az iratok vagy a másolatok, hogy a rendőrségi eljárást azonnal meg lehessen indítani és a távoltartási végzést be lehessen szerezni, hogy visszatérhessen az otthonába, immár nyugalomban.

Mivel ez egy komplex témakör, itt lehetetlen minden részét kifejteni. Ezért ha ezzel és magával az erőszakkal kapcsolatban többet szeretnél tudni, elérhetsz a www.onvedelem-noknek.hu vagy a www.facebook.com/NeLegyAldozat oldalakon

Forrás: noihirek.hu