Tizennégy település harminchat középiskolájában összesen csaknem ezerhétszáz végzős középiskolás diáknak nyújtott hasznos segítséget a továbbtanuláshoz a Vajdasági Magyar Diákszövetség az idei felsőoktatási tájékoztató körútja során, amelynek tegnapi utolsó helyszínei a topolyai középiskolák voltak.

– Az idei a Vajdasági Magyar Diákszövetség tizennegyedik tájékoztató körútja volt – mondja Sóti Attila, a Vajdasági Magyar Diákszövetség újvidéki szervezetének elnöke. – Ezúttal is elkészítettük természetesen a Felsőoktatási tájékoztató füzeteket, mindazokkal az információkkal, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a végzős magyar középiskolások a lehető legversenyképesebben kezdhessék meg egyetemi vagy főiskolai tanulmányaikat. Minden Vajdaságban működő akkreditált egyetemi karról közzétettük az előző évi felvételire vonatkozó statisztikai adatokat, hogy a fiatalok láthassák, hol mennyi a tandíj, mekkora a jelentkezők száma, hányat vettek fel közülük állami és hányat önköltségre stb. Emellett minden karról írtunk összefoglalót, sőt úgynevezett kontaktszemélyek elérhetőségeit is megadtuk, hogy akár közvetlenül is feltehessék nekik az adott egyetemi karra vonatkozó kérdéseiket – magyarázta Sóti Attila, hozzátéve, hogy a tájékoztató füzetekhez tartozó adathordozón mindemellett több olyan formanyomtatvány is megtalálható, amelyekre a fiataloknak szükségük lehet a jelentkezés, a felvételi vizsga vagy az iratkozás során.

A VaMaDiSz illetékesei rendkívül sikeresnek értékelik az idei felsőoktatási tájékoztató körutat, hiszen a végzős középiskolásokkal a Felsőoktatási tájékoztató füzetekben szereplő alapvető információk mellett rendkívül sok gyakorlati tudnivalót is meg tudtak osztani, olyanokat, amelyek az egyetemista léttel, az ösztöndíj-lehetőségekkel, valamint a lakhatási, az étkezési és a szórakozási lehetőségekkel kapcsolatosak. Sóti Attila szerint ez azért különösen fontos, mert a tapasztalataik azt mutatják, a fiatalok általában ezek iránt a témák iránt érdeklődnek a leginkább.

A diákszövetség a felvételire való jelentkezés idején idén is megszervezi majd a Help Me! elnevezésű programját, amelynek keretében Újvidéken az autóbusz-állomás, valamint az egyetemi város egy-egy forgalmas csomópontján standokkal várják a fiatalokat, térképekkel, formanyomtatványokkal és egyéb hasznos dolgokkal, amelyeknek köszönhetően jobban feltalálhatják majd magukat az egyetemi városban, de emellett igyekezni fognak a szerb nyelvű ügyintézésben is segítséget nyújtani a leendő gólyáknak.

Forrás: vajdasag.ma