Békéscsaba újra bevezeti az 1934-es csabai kézműves kolbász védjegyet, ezzel támogatva a hagyományokat, erősítve a minőséget, ösztönözve a termelést.
Az önkormányzat programot fogadott a termék hírnevének építése, a kézműves technikával készített kolbászok minőségének megőrzése és a családok tisztességes kiegészítő jövedelemhez juttatása érdekében.
A város ezzel a programmal a csabai kézműves kolbászkészítés hagyományait őrző családok termékeinek piacra jutását kívánja segíteni és garantálni a termékek minőségét, élénkíteni a termelést. A program az ágazat valamennyi szereplőjét összefogja, a sertéstenyésztőket, a henteseket, a kolbászkészítőket, a paprikatermelőket és az értékesítőket.
Divat lett kolbászt gyártani és kolbászfesztivált szervezni, a piacon „csabai” néven jelennek meg termékek, többségük nem Békéscsabán és környékén készült és nem a helyi hagyományok szerint. A csabai kolbász jellegzetessége, hogy paprikával gazdagon fűszerezett, kézzel készül és nem tartalmaz borsot.
A védjegyet csak regisztrált kolbászkészítők használhatják, akik helyben tartott sertésből és helyben készült fűszerpaprikából kézzel készítik el a terméket, és a kolbászkészítő műhely megfelel az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. A program zászlóshajója a Csaba Parkban EU-támogatással épülő „Kolbászfalu” lesz. A közel egymilliárd forint összegű projekt kivitelezési munkálatai várhatóan az év első felében elkezdődnek.
Békéscsabán jelenleg több mint száz család foglalkozik kolbászkészítéssel, helyi családi gazdálkodóktól vásárolják az alapanyagot. A kolbászkészítés feltételeinek javítása, a sertéstartás ösztönzése újabb családok részére nyújt megélhetést, vagy kiegészítő jövedelemszerzést – írta az MTI.
0 Megjegyzések