Sophie nyolc éve pizzán él. Georgi közel egy évtizede csak
zacskós tésztát hajlandó fogyasztani. Ám ők nem holmi nagyvárosi szülők elkényeztetett
gyerekei; egy súlyos betegségben, úgynevezett szelektív evészavarban
szenvednek.
Kisgyerekeknél gyakran előfordul, hogy a spenót vagy a
tökfőzelék rendszeresen a tányérban marad. Kamaszkorban a lázadó magatartás
szintén megnyilvánulhat bizonyos ételek visszautasításában. Ám az ételek
közötti válogatás súlyos formákat is ölthet. A modernkori társadalomban egyre
több étkezési zavarral kell szembenéznünk, ilyen evészavar a szelektív étkezési
rendellenesség. Ez az evészavar pontosan úgy működik, mintha valaki extrém
módon válogatós lenne, az egyén azonban nem tudatosan utasít vissza bizonyos
ételeket, egyszerűen képtelen elfogyasztani egy-két fajta ételen kívül mást.
A tizenkilenc éves Sophie nyolc éve nem hajlandó mást enni,
csak margherita pizzát. Két évesen egy szörnyű gyomorbetegség után egyre-másra
kezdte visszautasítani az ételeket, míg végül már csak a pizzát volt hajlandó
megenni. Állapota pedig azóta sem változott. Sophie esete korántsem
egyedülálló. A 18 éves Georgi hasonló cipőben jár: ő csak egy bizonyos márkájú
zacskós tésztát hajlandó fogyasztani, abból is csak a csirkés ízesítésűt. Közös
vonása Sophie-val, hogy nála is egy gyerekkori rossz élmény idézte elő a
betegséget: Georgi ételmérgezést kapott nyolcévesen egy nyaralás alkalmával. Egyszerűen annyira félnek, hogy ismét annyira
betegek lesznek az ételtől, mint kiskorukban, hogy a szervezetük alig néhány
dolgot fogad be.
Ez csak kettő példa, pedig a szelektív étkezési zavar nem is
olyan ritka, mint gondolnánk. Sokan azonban nem is gondolnak arra, hogy létezik
ilyen betegség, ne adj’ isten, ők is ebben szenvednek. Ha pedig realizálják a
helyzetet, igyekeznek minél jobban véka alá rejteni ezt a különös étkezési
zavart.
A szelektív evészavarban szenvedők szervezete alig néhány
fajta élelmiszert tolerál. Az egyéb ételeknek már csak a látványától pánikot
kapnak, egy pillanat alatt leveri őket a víz, ha pedig a szájukhoz emelik a
falatot, egész egyszerűen öklendezni kezdenek. A zöldséget és a gyümölcsöt
általában teljesen elutasítják, az egyetlen étel, amit megesznek, az általában
egészségtelen és rengeteg szénhidrátot, valamint üres kalóriákat
tartalmaz. A betegség általában
gyerekkorban vagy kiskamaszkorban alakul ki. A leggyakoribb ok a kiskori trauma
mellett a túlságosan érzékeny ízérzékelés, ami szintén megváltoztatja az egyén
hozzáállását az étkezéshez.
Ennek az egyoldalú táplálkozásnak rengeteg hátránya van: a
betegek nem jutnak elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz, sokszor
alultápláltak, ám egyszerre túlsúlyosak is a magas kalóriabeviteltől;
kialakulhat súlyos vashiány, vérszegénység, cukorbetegség is. Ez a sok bevitt
kalória lényegi energiát nem biztosít számukra, ezért fáradékonyak, gyengék. Az
evészavar sokszor a családi, baráti eseményektől is távol tartja a szenvedő
alanyokat. Vagy a még rejtegetett betegség felszínre kerülését akarják
megakadályozni, vagy nem szeretnének kellemetlen helyzetbe kerülni egy
esetleges nyilvános pánikroham miatt.
A betegség inkább pszichés, mintsem fizikai, hiszen az agy
blokkolja le a szervezetet, mikor az egyéb táplálékot kíván magához venni, mert
folyton a múltbeli súlyos betegség rémképei villannak fel a fejben. A
kezelésről és az egyéb terápiákról eddig csak igen kevés információ áll
rendelkezésre. Az biztos, hogy az egyént körülvevő személyekben tudatosítani
kell, hogy egy étkezési rendellenességről van szó, amit nem lehet kacatként a
sarokba hajítani, hanem megfelelő légkört kell biztosítani a beteg számára.
Mielőbbi gyógyulásra van ugyanis szükség, hogy az étkezési zavar ne vezessen
súlyosabb egészségügyi problémákhoz. A mentális javuláshoz nem elég néhány
tabletta, itt hosszú gyógyulási folyamatról, ösztönös reakciók tudatos
legyőzéséről van szó.
„Már elegem van abból, hogy minden nap szembe kell néznem
ezzel. Az az álmom, hogy egészségesen étkezhessek és felszedjek néhány kilót.”
– mondja Sophie. A lány profi zsoké szeretne lenni, ha felnő. Ha eléri a
megfelelő súlyt, megerősödik a teste és az immunrendszere, álma akár valóra is
válhat.
Az orvostudomány folyamatosan kutatja a szelektív evészavar
mélyebb okait és a megfelelő kezelést. Reméljük, a betegséggel küzdők hamarosan
pontot tehetnek szenvedéseik végére, és jókedvűen vacsoráznak majd egy
étteremben a barátaikkal, mintha az evészavar csak egy rossz álom lett volna.
Forrás: ertunk.hu
0 Megjegyzések