Sophie nyolc éve pizzán él. Georgi közel egy évtizede csak zacskós tésztát hajlandó fogyasztani. Ám ők nem holmi nagyvárosi szülők elkényeztetett gyerekei; egy súlyos betegségben, úgynevezett szelektív evészavarban szenvednek.

Kisgyerekeknél gyakran előfordul, hogy a spenót vagy a tökfőzelék rendszeresen a tányérban marad. Kamaszkorban a lázadó magatartás szintén megnyilvánulhat bizonyos ételek visszautasításában. Ám az ételek közötti válogatás súlyos formákat is ölthet. A modernkori társadalomban egyre több étkezési zavarral kell szembenéznünk, ilyen evészavar a szelektív étkezési rendellenesség. Ez az evészavar pontosan úgy működik, mintha valaki extrém módon válogatós lenne, az egyén azonban nem tudatosan utasít vissza bizonyos ételeket, egyszerűen képtelen elfogyasztani egy-két fajta ételen kívül mást.

A tizenkilenc éves Sophie nyolc éve nem hajlandó mást enni, csak margherita pizzát. Két évesen egy szörnyű gyomorbetegség után egyre-másra kezdte visszautasítani az ételeket, míg végül már csak a pizzát volt hajlandó megenni. Állapota pedig azóta sem változott. Sophie esete korántsem egyedülálló. A 18 éves Georgi hasonló cipőben jár: ő csak egy bizonyos márkájú zacskós tésztát hajlandó fogyasztani, abból is csak a csirkés ízesítésűt. Közös vonása Sophie-val, hogy nála is egy gyerekkori rossz élmény idézte elő a betegséget: Georgi ételmérgezést kapott nyolcévesen egy nyaralás alkalmával.  Egyszerűen annyira félnek, hogy ismét annyira betegek lesznek az ételtől, mint kiskorukban, hogy a szervezetük alig néhány dolgot fogad be.

Ez csak kettő példa, pedig a szelektív étkezési zavar nem is olyan ritka, mint gondolnánk. Sokan azonban nem is gondolnak arra, hogy létezik ilyen betegség, ne adj’ isten, ők is ebben szenvednek. Ha pedig realizálják a helyzetet, igyekeznek minél jobban véka alá rejteni ezt a különös étkezési zavart.

A szelektív evészavarban szenvedők szervezete alig néhány fajta élelmiszert tolerál. Az egyéb ételeknek már csak a látványától pánikot kapnak, egy pillanat alatt leveri őket a víz, ha pedig a szájukhoz emelik a falatot, egész egyszerűen öklendezni kezdenek. A zöldséget és a gyümölcsöt általában teljesen elutasítják, az egyetlen étel, amit megesznek, az általában egészségtelen és rengeteg szénhidrátot, valamint üres kalóriákat tartalmaz.  A betegség általában gyerekkorban vagy kiskamaszkorban alakul ki. A leggyakoribb ok a kiskori trauma mellett a túlságosan érzékeny ízérzékelés, ami szintén megváltoztatja az egyén hozzáállását az étkezéshez.

Ennek az egyoldalú táplálkozásnak rengeteg hátránya van: a betegek nem jutnak elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz, sokszor alultápláltak, ám egyszerre túlsúlyosak is a magas kalóriabeviteltől; kialakulhat súlyos vashiány, vérszegénység, cukorbetegség is. Ez a sok bevitt kalória lényegi energiát nem biztosít számukra, ezért fáradékonyak, gyengék. Az evészavar sokszor a családi, baráti eseményektől is távol tartja a szenvedő alanyokat. Vagy a még rejtegetett betegség felszínre kerülését akarják megakadályozni, vagy nem szeretnének kellemetlen helyzetbe kerülni egy esetleges nyilvános pánikroham miatt.

A betegség inkább pszichés, mintsem fizikai, hiszen az agy blokkolja le a szervezetet, mikor az egyéb táplálékot kíván magához venni, mert folyton a múltbeli súlyos betegség rémképei villannak fel a fejben. A kezelésről és az egyéb terápiákról eddig csak igen kevés információ áll rendelkezésre. Az biztos, hogy az egyént körülvevő személyekben tudatosítani kell, hogy egy étkezési rendellenességről van szó, amit nem lehet kacatként a sarokba hajítani, hanem megfelelő légkört kell biztosítani a beteg számára. Mielőbbi gyógyulásra van ugyanis szükség, hogy az étkezési zavar ne vezessen súlyosabb egészségügyi problémákhoz. A mentális javuláshoz nem elég néhány tabletta, itt hosszú gyógyulási folyamatról, ösztönös reakciók tudatos legyőzéséről van szó.

„Már elegem van abból, hogy minden nap szembe kell néznem ezzel. Az az álmom, hogy egészségesen étkezhessek és felszedjek néhány kilót.” – mondja Sophie. A lány profi zsoké szeretne lenni, ha felnő. Ha eléri a megfelelő súlyt, megerősödik a teste és az immunrendszere, álma akár valóra is válhat.

Az orvostudomány folyamatosan kutatja a szelektív evészavar mélyebb okait és a megfelelő kezelést. Reméljük, a betegséggel küzdők hamarosan pontot tehetnek szenvedéseik végére, és jókedvűen vacsoráznak majd egy étteremben a barátaikkal, mintha az evészavar csak egy rossz álom lett volna.

Forrás: ertunk.hu