A Mura folyóra telepített vízikerekes erőművel szeretné kielégíteni a helyi közintézmények áramigényét a Zala megyei Tótszerdahely.

A nyáron elkezdhet áramot termelni az az úszó vízi erőmű, amelyet a zalai megyei Tótszerdahelynél, a Mura folyón építenek.

A vízre emelés után a parthoz rögzítik az öttonnás szerkezetet, amely leginkább egy olyan uszályra hasonlít, amelynek a középső részén egy nagy széles vízikerék van.  A gyors sodrású Mura ezt a kereket forgatja, és az ehhez kapcsolt generátor termeli az áramot.

A beruházó Tóthszerdahely önkormányzata egy 5 százalékos önrészű, 25 millió forint értékű pályázati támogatás révén indította el a munkát még tavaly. Tislér István polgármester a Krónikának elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a folyón megtermelt energiával fedezhessék a településhez kapcsolódó intézmények, illetve a szennyvíztisztító és a közvilágítás áramigényét.

A számítások szerint a 20 kilowattos vízi erőmű évi 3 millió forint értékű áramot termel, ami a kétszerese a falu közvilágítási számlájának. Egyébként várhatóan a nyáron indulhat el a termelés, addigra kapcsolódhat rá a mini erőmű az áramszolgáltató hálózatára.

Ha az üzemi tapasztalatok is jók lesznek, akkor újabb elemekkel kívánják bővíteni a tótszerdahelyi úszóerőművet a Murán.

Forrás: Kossuth Rádió