Kell-e szabályozni a munkahelyi viseletet? Milyen öltözködési trendeket mutat az utca? - ezekkel a kérdésekkel is foglalkozott a Napközben című rádióműsor adása.

Bár törvény nem szabja meg, milyen legyen a munkahelyi öltözet, a munkáltató megteheti ezt. A legtöbb helyen ma már nem mondják meg a dolgozónak, mi a kötelező viselet, ám elvárják, hogy minden alkalmazott a megfelelő öltözetben jelenjen meg.

Itt a tavasz, közeleg a nyári kánikula, és sokak utcai öltözéke egyre hiányosabb, kirívóbb. Van, aki szerint sok magyar nő nem felöltözik, hanem levetkőzik, amikor az utcára megy, és sok helyütt ez már meglátszik a munkahelyi viseleteken is – ott ahol nincs valamilyen öltözködési kódex, például olyan mint a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházé, amelyet két éve alkottak.

A gyulai intézmény humánpolitikai és titkársági vezetője, Hack Gabriella a Napközben csütörtöki adásában elmondta, a kórházban már több éve létezett az Egészségügyi szakdolgozók viselkedési normái című belső szabályzat. Ezt később átírták, mert a két évvel ezelőtti extrém meleg nyáron már „nagyon csökkentek a ruhadarabok”. Az új szabályzat címe Elvárt megjelenési és viselkedési normák lett, amit az egészségügyi szakdolgozók mellett kiterjesztettek az összes munkatársra.

Az intézményben az ápoltság, a nettség alapvető elvárás, de ez természetesen ez nem zárja ki a divatosságot. Egy nagyon fontos szabály van: mindenképpen kerülni kell a túlzásokat – mondta Hack Gabriella. Annak kapcsán, hogy a kórházban a dekoltázsokra is ügyelni kell, a humánpolitikai vezető azt mondta, centiben nem tudták meghatározni a ruhakivágás nagyságát. Mint utalt rá, a lényeg nem a tiltáson, hanem a megfelelő viselet előtérbe helyezésén van. „Inkább azt szeretnénk középpontba állítani, hogy a munkafeladatok elvégzése során a munkaruha vagy a védőruha az kényelmes, biztonságos legyen." Ápolónőknél ne felejtsük el: az általuk viselt ruha úgynevezett egyéni védőruha, amelynek az a célja, hogy a munkavállalót megvédje a különböző fertőzésektől, és a munkavégzésből adódó esetleges sérülésektől” – nyilatkozta Hack Gabriella, a gyulai kórház humánpolitikai vezetője.

Török Gabriella protokollszakértő a Kossuth Rádió műsorában azt mondta, öltözködésüket tekintve az utóbbi időben „nagyon ellazultak” az emberek. „Ahogy kinéznek hölgyek, az tényleg egy provokáció” – fogalmazott. Felhívta a figyelmet, hogy nagyon sok országban készítenek a cégek, intézmények dresszkódot. Azok közül pedig, akik nem dolgoznak, sokan úgy gondolják, mindent szabad, és a városban is úgy öltöznek, mintha nyaraláson lennének. Elhiszem, hogy Pesten is meleg van, de nem kívánom látni a szőrös hasat, és semmi egyebet.” Annak ellenére, hogy a férfiak viszont nagyon szeretnének minél többet látni a nők testéből, valószínű elgondolkodnának ezen a lenge stíluson, ha a saját feleségükről vagy lányukról lenne szó – mondta a protokollszakértő, aki szerint egyébként az is probléma, hogy nem mindenki egyforma alkatú, mégis mindenki egyformán akar öltözködni.

Gróf Valéria hr-szakértő a Kossuth Rádió csütörtöki műsorában azt mondta, öltözködés szempontjából a munkahelyeknek két nagy csoportja van, az egyiknél nagyon fontos megjelenés, a másiknál nem annyira lényeges kérdés. Előbbiek esetében nagyon komoly öltözködési kódexek vannak érvényben, a másik körbe tartozóknál nincsenek leírt szabályok, hanem egy mindenki által elfogadott belső elv a mérvadó. A szakértő szerint, bár a munkáltatók is tapasztalják, hogy a fiatalok nem mindegyike hoz otthonról megfelelő öltözködési kultúrát, nem szabad addig eljutni, hogy egy kollégával le kelljen ülni beszélgetni a megjelenése miatt. A munkaadó felelőssége, hogy még az alkalmazás legelején tisztázza, mik az elvárásai – tette hozzá a Napközben csütörtöki adásában a hr-szakértő.


Forrás: Kossuth Rádió,