Miről ismerhető fel a kollégiumban vagy albérletben élő, félig már önálló – „de azért még olyan jó hazamenni” - fiatal? Többek közt arról, hogy az „Éhes vagy?” kérdésre verbális válasz helyett elnézően mosolyog, netán a tudatlan kérdező arcába nevet…

„Éhes vagy?”, „Főzzek valamit?”, „Kérsz a rakott krumplimból?” – ezek és az ezekhez hasonló kérdések kollégiumi/albérleti körökben egy idő után felesleges udvariaskodássá válnak. Miért? Mert a válasz egyértelmű IGEN. Hiába érkezik meg otthonról mázsás súlyokkal (értsd: annyi kaja, hogy külső szemlélő ötheti túlélő csomagnak saccolja vészhelyzetekre) az „alany”, csomagolt elemózsia ide vagy oda, hétvégére a falat is lerágná…

Miért? Boncolgassuk egy kicsit ezt a filozófiai kérdést! Több ok is szóba kerülhet. Először is, az újramelegített hazai valahogy nem ér fel a friss étel ízével, valamilyen oknál fogva az ember nem érzi annyira jóllakottnak magát, mint az otthon falai közt. Másodszor, a körülmények is közrejátszanak. Otthon, a terített asztal köré leülve egész más hangulata van az étkezésnek, mint a kollégiumi szoba ablakában, bámészkodva állva vagy az albérlet nappalijában a TV előtt ülve. Valószínűleg ez azért lehet, mert otthon, a készülő ebéd illata már megalapozza a jóllakottság érzését. Harmadszor pedig, a más főztje – főleg anyuka/nagymama főztje – mindig finomabb, mint a sajátunk. (Bár az éhenhalásnál már az is jobb). Ennek ellenére most összegyűjtöttünk három receptet, ami a legalapvetőbb hozzávalókból készül és átmenetileg enyhülést hozhat korgó gyomrodnak!

Az első a krumpli. Lustaságból és a könnyedség kedvéért legegyszerűbb a sült krumpli oltárán áldozni, de valljuk be, abba is bele lehet unni! Ebben az esetben jöhet az alufóliás burgonya! Egy fokkal bonyolultabb sült társánál, de azért nem egy nagy ördöngösség, ráadásul nem kell hozzá túl sok minden, csak majonéz, sajt, hagyma, só, na meg krumpli. Utóbbit alufóliába - igen, tudjuk, albérletben/kollégiumban ez nagy luxus, de azért nem ettől fogunk anyagilag tönkremenni – csomagoljuk és kb. egy óra alatt megsütjük. A többi hozzávalót összekeverjük és tálalás előtt a fóliából kicsomagolt, szétvágott krumplira öntjük.

A második a száraz kenyér. Ez mindig rendelkezésére áll az embernek – ezért a száraz jelző. Ha a gyomrod már a szikkadt vajas kenyér gondolatától is felfordul, készíts bundáskenyeret! A „natúr” fajtához nem kell más, csak só, bors, tojás, olaj meg persze kenyér. De nem feltétlenül kell az alapoknál maradnod. Próbáltad már a csokis bundáskenyeret? Annyiban különbözik a ’mainstream’ változattól, hogy a tojáshoz tejet kell önteni, két szelet kenyér közé – mint a sajtot - csokit kell reszelni és ilyen formában megsütni.

A harmadik a virsli. Mi sem egyszerűbb, mint megfőzni, mikróba rakni, vagy ha minden kötél szakad, az ágyon ülve hidegen és nyersen megenni… De azért néha nem árt a változatosság! Ha egy kis olajra hagymát és virslit – ne adj’ Isten paprikát és sajtot is – teszünk és így megsütjük, akkor kb. ugyanannyi idő alatt ételhez jutunk, mintha a mikrót választottuk volna.

Megtetszett valamelyik ötlet? Ha igen, akkor irány a konyha! Jó étvágyat!


Forrás: ertunk.hu