A divatvilágban gyakran előfordul, hogy a túltelített piacon egyesek úgy próbálják megőrizni a versenyképességüket, hogy modelljeiket tárgyként kezelik, pihenőidő és megfelelő körülmények híján dolgoztatják őket. A brit Vogue most cselekedett.

Ha az olvasó kezébe kerül a divatmagazin, a csodás képek láttán bizony gyakran megirigyeli a modellek sorsát. Villogó vakuk kereszttüzében pózolnak vagyonokat érő dizájner ruhákban, két fotózás között koktélokat szürcsölgetnek, puha köntösökbe burkolóznak, a sminkesek és fodrászok pedig hibátlan külsőt kölcsönöznek nekik. Ezalatt a személyzet lesi a modellek minden kívánságát, hogy rögtön eleget tudjanak tenni minden kérésnek. A fotózás után persze a kedvenc darabjaikat haza is vihetik.

Ám a helyzet nem mindig ilyen rózsás. Még a leghíresebb, legnagyobb magazinok is fotóznak olyan körülmények között, hogy felértékeljük a jelenlegi munkahelyünket. Sokat hallani arról, hogy a modellszakma valójában egyike a legnehezebbeknek és meglehetősen igénybe veszi a törékeny női testet és lelket egyaránt. Egy fotózás akár 6-7 óráig is eltarthat. Amíg a divatanyag elkészül, a modellek egy szűk, fülledt szobában kénytelenek tartózkodni, pihenésre, nyugodt evésre-ivásra nem igazán van lehetőségük. Az sem ritka, hogy az ügynökség 16 év alatti modelleket alkalmaz, akik még nem elég érettek a munkához, vagy étkezési zavarokkal küzdő, csontsovány modellek kerülnek a címlapokra, rossz példát állítva a fiatal lányok elé.

A Vogue most egy nagyszerű cselekedettel állt ki a modellek jogaiért: nyilvánosságra hoztak egy tíz pontból álló magatartási kódexet, mely pontokba szedi, hogyan kell bánni a modellekkel a kültéri vagy beltéri fotózások alkalmával. „A brit Vogue által felkért modellek számára mostantól biztosítva lesz a munkaidő, a pihenőidő, az étkezés, a közlekedés, a hőmérséklet, az öltözőszoba, illetve a mielőbbi fizetés. A Vogue olvasói ezenkívül arról is megbizonyosodhatnak, hogy a Vogue szerkesztősége a szabályzatnak megfelelően bánik majd a modellekkel, ezenkívül 16 év alatti modellek nem fognak felnőttként pózolni a fotókon.” – hangzik a sajtóközlemény.

A magatartási kódex többek között kimondja, a fotózás során a modelleknek legalább négyóránként biztosítani kell egy 15 percnél hosszabb szünetet. A modell tisztelete és méltósága értelmében nem erőltethetnek a modellre veszélyes, lealacsonyító, szakszerűtlen vagy megalázó feladatot; a stúdió hőmérsékletét a kinti időjáráshoz és a modell által viselt ruhadarabokhoz igazítják; a szerződés lejárta után pedig a modell időben és az előre egyeztetett feltételek alapján kapja meg a fizetését.

Az elmúlt években volt már példa hasonló kezdeményezésekre, ugyanis a modellek helyzetével kapcsolatban olyannyira elharapódzott a helyzet, hogy szükségesség vált néhány alapszabály lefektetése. A kínai és a japán Vogue kis időbeli különbséggel 14-15 éves modelleket alkalmazott, az esetek után azonban rögtön cselekedett is a divatvilág: a 19 nemzetközi Vogue szerkesztői hat pontban fogalmazták meg a korra vonatkozó normákat, hogy elkerüljék a további hasonló ügyeket. Íme néhány részlet a 2012-es „Egészségügyi kezdeményezés”-ből: „Tudatosan nem fogunk dolgozni 16 év alatti modellekkel, vagy olyanokkal, akik étkezési zavarokkal küzdenek. Olyan modelleket fogunk foglalkoztatni, akik meglátásaink szerint egészségesek és segítenek az egészséges testkép kialakításában.” „Megkérjük a modellügynökségeket, hogy ne küldjenek hozzánk fiatalkorúakat, valamint kérjük a személyi igazolványok ellenőrzését a fotózások, kampányok előtt.”

Nos, úgy tűnik, hogy ez a hat pont nem volt elegendő, ezért most, alig egy évvel a történtek után egy újabb, bővített magatartási kódex publikálására volt szükség. A modellek, az ügynökségek, az újságírók egyöntetűen remélik, hogy a Vogue-hoz hasonlóan több elismert nemzetközi magazin is beáll a sorba és hasonlóan járnak el. A divatvilágban manapság akkora a verseny, hogy néha még a szakemberek is hajlamosak elfelejteni, hogy a modellek is emberek, nem használati tárgyak. A közvélemény szerint ugyan a szabályzat néhány pontja zavaros, és nem is igazán értik, hogy mit akarnak kifejezni, de a szándék a fontos, a helyes irány megvan, már csak rá kell állítani az embereket a megfelelő útra.

Forrás: ertunk.hu