Amióta a szolárium létezik, mindennapos viták tárgyát képezi. Egyesek váltig állítják, hogy káros, míg mások lelkesen kiemelik jótékony hatásait. Vizsgáljuk meg, vajon hihetünk-e a szóbeszédnek!

Lehet álló vagy fekvő, légkondicionált, wellness-szolgáltatásokkal kiegészített, kicsi otthoni vagy professzionális gép, manapság a szolárium a legelterjedtebb eszköze a gyors és azonnali barnulásnak. Használatával nem kell tartanunk attól, hogy bőrünk foltos lesz, mint az önbarnítók esetén, valamint elég pár percet bent töltenünk a barnaság megszerzésének érdekében. Ám a szakemberek is egyöntetűen állítják, hogy a szolárium használata könnyen bőrrák kialakulásához vezethet. Vegyük hát górcső alá a legfontosabb tényezőket!

A szolárium alapvetően UV-fénycsövekkel működik, amelyek nagyrészt UVA- és kisebb arányban UVB-sugárzást bocsátanak ki. A csövek a napsugárzás sokszorosának megfelelő erősséggel világítanak, így lehetővé teszik, hogy alig pár perc elteltével árnyalatokkal barnább legyen bőrünk.

Ám pontosan ez az erős sugárzás az oka annak, hogy a szoláriumnak számos bőrkárosító hatása van. Ha túl sokáig tartózkodunk a szoláriumban, könnyedén leéghetünk. De nem is a napégéshez hasonló tünetek okozzák a kellemetlenségeket, hiszen ezek csak rövidtávra szólnak; az UVA-sugárzás a bőr mélyebb rétegeibe is behatol, így a bőr idő előtti öregedéséhez, ráncok kialakulásához vezet. Valamint a bőr külső és belső rétegeire gyakorolt együttes hatás nagyban fokozza a bőrrák kialakulásnak esélyét.  Hozzá kell tenni még azt is, hogy a szoláriumozással szerzett barnaság sokkal hamarabb el is múlik, mivel hiányoznak a tartósabb barnaságot biztosító UVB-sugarak.

A szolárium gyakori használata a bőr kiszáradásához is vezet. Ha pedig nem pótoljuk az elveszített nedvességet, a kórokozók könnyedén bejuthatnak a szervezetbe a kirepedezett száraz bőrön keresztül. A gyakori szoláriumozás a szemre is káros hatással lehet. Kialakulhat kötőhártya-gyulladás, de akár tartós szemkárosodás, látásromlás is.

Forrás: ertunk.hu